Британското издание "Мейл он съндей" публикува снимка на руски журналист от държавната телевизия "Первый канал", който е бил заподозрян от властите на Острова за шпионаж.

По данни на изданието на 21 ноември кореспондентът Тимур Сиразиев и операторът му били засечени в близост до базата на 77-ма бригада на британската армия в графство Бъркшър. Екипът бил там за снимки на репортаж, но, според изданието, не бил допуснат да влезе в базата, предаде bTV.

Към публикацията е приложена снимка на журналиста, на автомобила му и инструкция да не бъде допускан на територията на които и да било военни обекти. При нарушаване на забраната има инструкция незабавно да бъде викана полиция.

Подразделението на 77-ма бригада е строго секретно. То специализира в електронните и психологически тактики на война и сътрудничи с МИ-6 и МИ-5, пише ТАСС.

Според британски експерти журналистите на държавния руски канал са шпионски помощници на Кремъл и в конкретния случай става въпрос за шпионаж на "чувствителна локация, което е дълбоко притеснително".

В отговор Москва заяви, че разпространението на личните данни на журналисти на държавната телевизия е възмутително и поставя под заплаха безопасността на руските граждани.