Руски разузнавателен самолет, ескортиран от два руски изтребителя, за кратко е нарушил миналата седмица въздушното пространство на Швеция откъм Балтийско море. Това съобщи днес командването на шведските въоръжени сили, цитирано от Асошиейтед прес.

В комюникето се казва, че самолет "Ил-20" и два изтребителя "Су-27" (по натовска номенклатура "Фланкър") са прелетели в събота южно от южния шведски град Карлсхамн, на около 135 км североизточно от Малмьо. Руските военни самолети са навлезли в шведското въздушно пространство без разрешение. Правителството в Стокхолм е било уведомено за инцидента.

ТАСС цитира разпространено днес изявление на руското министерство на отбраната, в което се казва, че самолетите от Въздушно-космическите сили на Руската федерация не нарушават чужди граници при изпълняването на своите полети.

Русия извършва "регулярни планови полети" над Балтийско море до руската Калининградска област и обратно, се отбелязва в текста. Всички полети обаче се изпълняват "в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави", уверява руското министерство на отбраната.