Руски окръжен военен съд призна днес журналистката Светлана Прокопиева за виновна в оправдаване на тероризъм и й наложи глоба от 500 000 рубли (6 965 долара), слагайки край на процес, за който нейните поддръжници казват, че е признак на растяща цензура, предаде Ройтерс.

Държавното обвинение беше поискало от съда в западния руски град Псков да й наложи ефективна присъда от 6 години.

Прокопиева отрече обвиненията и каза, че е била изправена пред съда, защото си върши работата.

Властите започнаха съдебно преследване на Прокопиева на 5 февруари 2019 г., а следствието на няколко пъти беше удължавано. Причината беше, че в края на 2018 г. журналистката използва радиопредаване, за да коментира случая със 17-годишния младеж, който се самовзриви в офиса на Федералната служба за сигурност, наследник на КГБ, в град Архангелск.

Прокопиева беше обвинена за "публични призиви за извършване на терористична дейност и публично оправдаване на тероризма", предаде ТАСС. Наказанието по този член от наказателния кодекс предвижда глоба от 300 000 до 1 милион рубли или лишаване от свобода за срок до 7 години.

Прокуратурата искаше 6 години затвор в лагер с общ режим и последваща забрана да се занимава с журналистика за срок от 4 години.

По-рано главният редактор на радио "Ехото на Москва в Псков" Максим Костиков каза за ТАСС, че в ефира на радиото Прокопиева "е подложила на критичен анализ ситуацията в страната в контекста на извършения терористичен акт в Архангелск", където през октомври 2018 г. загина един човек.

Материалът на Прокопиева е бил публикуван на сайта на регионалната информационна агенция "Псковская лента новостей" и свален по настояване на надзорните органи.

Псковски съд глоби "Ехото на Москва в Псков" със 150 000 рубли заради излъчването на материала на Прокопиева, а "Псковская лента новостей" - с 200 000 рубли за публикуването на текстовия вариант на предаването.

Прокопиева е специален кореспондент на руската служба на Би Би Си, кореспондент на радио "Свобода" и сътрудник на "Ехото на Москва в Псков", където има авторско предаване "Минутка просветления".

По-рано Прокопиева е била главен редактор на в. "Псковская губерния", припомня ТАСС.