Сенатор Линдзи Греъм е обсъдил с мним министър на отбраната на Турция въпроси, засягащи покупката на руските системи С-400, програмата за изтребителите Ф-35 и проблема с кюрдските бойци в Сирия, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Руски майтапчии потърсили по телефона сенатора и представяйки се за турския министър на отбраната Хулуси Акар, разговаряли два пъти с него. Двата записа от 13 и 16 минути бяха публикувани от американското списание "Политико".

Смятайки, че говори с Акар, сенаторът му благодарил за позвъняването и заявил, че би желал този разговор да донесе взаимна изгода.

В разговора, проведен през август, Греъм казал, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не желае да налага санкции на Турция; точно обратното, надява се САЩ и Турция да започнат преговори за свободна търговия. Греъм изразява надежда, че може да бъде намерен някакъв вариант със системите С-400 и заявява, че не би желал да вижда Турция извън програмата за бойните самолети Ф-35.

Греъм също така изразява съчувствие към Турция заради "кюрдския проблем" и определя кюрдите като "заплаха". Тези частни забележки са в противоречие с публичните изявление на сенатора от тази седмица, в които той критикува решението на Тръмп да изтегли американските сили от Северна Сирия, тъй като е "погрешно да бъдат изоставени кюрдите, силни съюзници" срещу "Ислямска държава", посочва "Политико".

"Вашият проблем със СЗН е голям проблем", казва Греъм пред шегаджиите, имайки предвид сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), смятани от Турция за терористична организация. "Казах на президента Тръмп, че Обама направи голяма грешка, разчитайки на кюрдските СЗН", добавя той със забележката, че всичко, от което се е страхувал, се е случило, и "сега трябва да направим така, че Турция да бъде защитена от тази заплаха в Сирия".

Няколко дни след първото обаждане двамата руснаци отново успели да се свържат с Греъм по телефона, представяйки се за турския министър. Във втория разговор Греъм казва, че междувременно е разговарял с Тръмп, за да обсъдят това, за което двамата с "Хулуси Акар" си говорили първия път.

"Искаме по-добри отношения с Турция. Именно това е, което той желае", казва сенаторът, имайки предвид Тръмп.

Във втория разговор Греъм квалифицира проблема с руските С-400 като "грешка на Обама". Той засяга също темата за Фетхуллах Гюлен - въпрос, който по думите му е следен внимателно от Тръмп, и за делото за турската държавна банка Халкбанк.

"Харесвам президента Ердоган", казва Греъм на шегаджиите.

"Мисля, че президентът Тръмп харесва президента Ердоган. Мисля, че той е силен човек, а ние трябва да работим със силни хора", посочва още сенаторът.