Руски изтребител МиГ-31 бе вдигнат във въздуха днес заради приближаването към границите на страната на американски стратегически разузнавателен самолет Ар Си -135 (RC-135) и го съпроводи над неутрални води над Тихия океан. Това съобщи Националният център за управление на отбраната на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

Руски изтребител от Източния военен окръг е излетял, за да идентифицира "приближаващата границата на (страната) въздушна цел". "Нарушение на държавната граница на Руската федерация не бе допуснато", пише в съобщението.

"На 10 април 2021 г. руските средства за контрол на въздушното пространство над неутралните води на Тихия океан откриха въздушна цел, приближаваща се до държавната граница на Руската федерация. За да идентифицира въздушната цел и да предотврати нарушаване на държавната граница на Руската федерация, във въздуха е вдигнат изтребител МиГ-31 от силите за ПВО на Източния военен окръг", се казва в съобщението.

Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като стратегически разузнавателен самолет RC-135 на ВВС на САЩ и го ескортира над Тихия океан.

"След като чуждестранният военен самолет обърна курса си от държавната граница на Руската федерация, руският изтребител безопасно се върна в родната си база", отбелязва Руският национален център за контрол на отбраната.

Оттам подчертаха, че полетът на руския изтребител е изпълнен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. "Нарушения на държавната граница на Руската федерация не бяха позволени", се казва в съобщението.