Разузнавателните служби на Русия и Беларус обявиха днес, че засилват сътрудничеството си срещу "агресивността на САЩ и на западните страни", нов знак за сближаване на фона на засилените репресии срещу опозицията в Беларус, предаде Франс прес.

Директорът на руската служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин и колегата му Иван Тертел, оглавяващ беларуското КГБ, обявиха, че са "постигнали споразумение за развитие на съвместна дейност за съпротива срещу разрушителните действия на Запада".

Западните страни се опитват "да дестабилизират политическата и социално-икономическа ситуация" в двете страни, се казва в тяхно изявление, публикувано от СВР след среща в беларуския град Витебск, допълва БТА.

Изправен срещу безпрецедентно протестно движение срещу преизбирането му миналото лято, беларуският президент Александър Лукашенко предприе мащабни репресии срещу опозицията, обвинявайки Запада в организирането на протестите.

В отговор на масовите арести ЕС и САЩ наложиха редица санкции, засягащи и най-високопоставените лица от режима. Реакцията на Лукашенко беше да пристъпи към ускорено сближаване с Русия - съседка и основен партньор на Беларус.

Лукашенко дълго време имаше бурни отношения с Москва, обвинявайки я, че иска да постави Минск във васално положение. От 1999 г. двете страни са обвързани с политическо-икономически съюз с не много ясни очертания.

Миналата седмица Лукашенко и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Сочи, за да обсъдят задълбочаване на икономическата интеграция.

Беларус става все по-зависима от Русия и тази зависимост може да се засили, ако ЕС приложи заплахата си за санкции срещу ключови отрасли от беларуската икономика, отбелязва АФП.