Високопоставени дипломати от САЩ и Русия се срещнаха във финландската столица Хелзинки в опит да намерят начин за намаляване на напрежението между Москва и Вашингтон, но не съобщиха за прогрес.

Помощник-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл се срещна с руския заместник-външен министър Сергей Рябков, съобщи Държавният департамент на САЩ. Те обсъдиха двустранните отношения и влиянието на регионалните предизвикателства в Европа, Близкия изток и Азия, се казва в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Хейл подчерта, че макар САЩ да се опитват да намалят различията и да постигнат сътрудничество с Русия по множество глобални проблеми, "негативните действия на Русия продължават да бъдат пречка пред прогреса в двустранните ни отношения", добави говорителка на Държавния департамент.

Рябков пък заяви, че сред другите въпроси е била обсъдена и ситуацията във Венецуела, но двете страни не са намерили допирни точки. Той подчерта, че Москва няма военни във Венецуела, но трябва периодично да изпраща експерти там и не смята за нужно да обсъжда въпроса с Вашингтон.

Русия подкрепя венецуелския президент Николас Мадуро, а САЩ и десетки други страни застанаха на страната на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, признавайки го за временен президент на Венецуела.

Москва е заявявала, че нейни военни експерти посещават Венецуела, за да помагат в поддръжката на оръжия, доставени по силата на предишни договори.

"Разбираме желанието на САЩ да преувеличат този фактор за политически цели и да го представят като причина за поддържане на твърдата си линия към правителството на Мадуро", заяви Рябков пред руската информационна агенция "Новости". - "Това е неприемливо за нас", добави той.

Руският зам.-министър добави, че двамата с Хейл са обсъдили и случая с Пол Уилан, бивш морски пехотинец, арестуван в Москва през декември по обвинения в шпионаж. Москва няма намерение да го размени за арестувани в САЩ американци, подчерта Рябков.