Командването на руския Тихоокеански флот обвини днес военен кораб на САЩ, че за малко не е причинил сблъсък с руския разрушител "Адмирал Виноградов" във водите на Източнокитайско море, предаде ТАСС.

Русия заяви, че американският кораб "Чансълърсвил" се е доближил на 50 метра от руския кораб, който трябвало да направи спешна маневра, за да избегне сблъсъка.

Според изявление на говорител на Седми флот на САЩ, цитирано от Ройтерс, руският разрушител се е доближил до американския кораб на разстояние между 50 и 100 фута (ок. 15-30 м), което е принудило екипажа на "Чансълърсвил" да поеме "пълен назад", за да не се допусне сблъсък. Руският разрушител от клас "Udaloy I DD 572" (по класификацията на НАТО) извърши "опасно и непрофесионално доближаване" до американски ракетоносец във Филипинско море, каза говорителят командор Клейтън Дос. Той нарече "пропаганда" руските твърдения, че американският кораб е действал опасно, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Пресслужбата на Тихоокеанския флот на Русия заяви пред репортери в петък, че "в 06:35 ч. (московско време) в югоизточната част на Източнокитайско море, когато групата на американските военноморски сили и отрядът на корабите на Тихоокеанския флот преминаха паралелно, но американският ракетен крайцер е пресякъл курса на кораба "Адмирал Виноградов" на 50 метра от носа му, принуждавайки руския кораб спешно да маневрира. Флотът е изразил протест пред командира на американския кораб, като е изтъкната недопустимостта на подобни действия".

ТАСС отбеляза в заглавие, че крайцер на САЩ е попречил на военен кораб на Руската федерация да навлезе в Източнокитайско море. В следваща информация руската агенция отбеляза в заглавие: Американският флот нарече действията на руските военни в Източнокитайско море непрофесионални.