Руската православна църква е предложила да спре практиката свещеници да благославят оръжия за масово поразяване, макар че поръсването със светена вода на самолети и кораби остава приемливо, предадоха АФП и БНР.

В понеделник РПЦ публикува проектодокумент за своята роля при благославянето на православни християни, които "защитават родината" и "изпълняват своя военен дълг", приканвайки интернет потребителите да обсъдят онлайн предложението.  Мненията към проектодокумента ще се събират до 1 юни т. г.

Руснаците често искат свещеници да освещават какво ли не - от нови коли и апартаменти до космически кораби с вярата, че този жест ще даде божествена защита.

След разпада на СССР свещениците започнаха да благославят и войници, самолети, кораби и всякакво въоръжение - от автомати "Калашников" до ракети "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави.

В проектодокумента се казва още, че "освещаването на всякакъв тип оръжия, които може да причинят смъртта на безброй хора, включително за масово поразяване", трябва да бъде изключено от пасторалната практика, тъй като не е отразено в традицията на църквата.

Междувременно председателят на патриаршеската комисия по семейни въпроси Димитрий Смирнов заяви днес пред радио "Говорит Москва", че ядрените оръжия са спасението на руския народ, тяхната култура и храмове.  Според него Русия съществува само благодарение на ракетите - ако не били те, страната би била унищожена отдавна.

"Спасяват ни само ракети, кораби, подводници, оборудвани с ядрено оръжие. Ако искаме да изчезнем, тогава моля ... Това е много сериозно ", каза Смирнов и добави, че "изобщо не е лошо", когато се извършват ритуали за оръжие.