Руската прокуратура поиска руска двойка да бъде лишена от попечителството над едногодишното им бебе, което било донесено от нея на неразрешен опозиционен протест в Москва на 29 юли, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Беше установено, че на 29 юли двойката е участвала незаконно в неразрешен митинг с едногодишния си син. По време на протеста родителите са поверили детето на трети човек, което е изложило на риск здравето и живота му", се казва в изявление на прокуратурата.

В резултат на това прокуратурата иска двамата родители да бъдат лишени от родителските права върху детето.

Прокуратурата допълва, че се правят проверки за други случаи на участници в протестите, дошли с малките си деца.

От няколко седмици руската опозиция се е мобилизирала заради отказа на властите да регистрират почти всички опозиционни кандидати за местните избори в Москва, насрочени за 8 септември. Мотивът на властите да не допуснат опозиционни кандидати беше, че в подписките в подкрепа на кандидатурите им имало нередности. Няколко протеста бяха организирани от опозицията в Москва в отговор на решението на властите. Последните два такива протеста приключиха с над 1000 ареста. Водещи опозиционни фигури пък бяха осъдени за кратко, а властите започнаха разследване за предизвикване на масови безредици.