Руската полиция арестува днес отлъчен от Църквата свещеник при акция срещу завзет от него манастир, и го обвини, че е подтиквал деца към самоубийство, предаде Ройтерс, като се позова на неговия адвокат. Според руски медии той е задържан за 2 месеца.

Отец Сергий, чието светско име е Николай Романов, се прочу тази година, след като отрече съществуването на COVID-19, порица затварянето на църкви заради пандемията и отправи критики срещу Руската православна църква.

През юни той се настани в Среднеуралския женски манастир близо до Екатеринбург и отказа да го напусне. През септември свещеникът беше отлъчен от РПЦ, тъй като демонстративно пренебрегна забраната да извършва служби и да проповядва.

Публикувани в интернет кадри показаха сблъсъци между полицията и крещящи хора, събрали се пред манастира, за да го защитят.

Адвокатът на отец Сергий каза, че той е обвинен в насърчаване на малолетни да извършват самоубийство, съобщи в. "Комерсант". Делото срещу него може да е свързано с видео в Ютюб, в което ултраконсервативния свещеник призовава своите привърженици да умрат за Русия.

Полицията и местните власти засега не са коментирали акцията.

Говорител на Руската православна църква написа в Телеграм: "Жалко е, че . . . Сергей и неговите привърженици не се вслушаха в многократните призиви на Църквата да се покаят и влязат в правия път".