Държавната дума на Русия подкрепи предложението на управляващата партия "Единна Русия" в една от точките за изменение на Конституцията да се вкара отмяна на ограниченията за броя мандати на държавния глава, предава ТАСС.

Преди това Путин заяви пред депутатите, че тази поправка би могло да бъде приета, но ако я подкрепят руските граждани на референдума при гласуването на промените в конституцията на 22 април и ако я одобри Конституционният съд.

Според инициативата, поправката "се прилага за лице, заемало и/или заемащо длъжността президент на Руската Федерация без да се отчита броят на мандатите, в течение на които то е заемало и (или) заема тази длъжност към момента на влизането в сила на поправката към Конституцията на РФ" и не изключва възможността то да заеме отново поста президент.

Подобна стъпка би позволила на руския президент Владимир Путин да остане на поста и след 2024 г., когато приключва четвъртият му президентски мандат и по конституция той трябва да сдаде правомощията си, а може би и пожизнено.

Поправката беше предложена по време на обсъждане в Думата от депутата от управляващата партия "Единна Русия" Валентина Терешкова, бивша космонавтка, която в началото на 60-те години стана първата жена, изпратена в Космоса. Смисълът им е след промените в конституцията да започне ново броене на президентските мандати на Путин.

"Трябва да обсъдим всичко открито и публично . . . за да премахнем изцяло ограниченията за президентските мандати в конституцията", заяви Терешкова пред държавни медии.

Валентина Тершкова

Снимка: АР/БТА

Президентът на Русия Владимир Путин се изказа пред Държавната Дума, която днес разглежда на второ четене поправките в конституцията на Руската Федерация. Той коментира всички нови инициативи, засягащи висшето ръководство и парламента, предаде РИА Новости.

Владимир Путин заяви, че подкрепя отпадането на президентските мандати от руските граждани и Конституционния съд приемат тази поправка

Снимка: АР/БТА

В тази връзка държавният глава заяви, че не вижда необходимост да се проведат предсрочни парламентарни избори, както поиска по-рано лидерът на ЛДПР Владимир Жириновский.

"Разбира се, в крайна сметка това решение е ваше. Но ако по този въпрос няма консенсус в парламента, а, както ми каза председателят, такова няма, то аз не виждам необходимост от провеждане на предсрочни избори за Държавната дума", заяви президентът.

След това бе решено тази поправка да не се разглежда.

Валентина Терешкова сред депутатите на "Единна Русия"

Снимка: АР/БТА

Той също така нарече неуместно предложението за премахване от Конституцията на ограничение за броя на президентските мандати.

"Във време, когато страната все още има много проблеми, но когато политическата, икономическата, социалната сфера придобие вътрешна стабилност, зрялост, когато държавата, разбира се, става по-мощна и трудна за уязвимост отвън, тогава възможността за смяна на властта излиза на преден план, разбира се. . Тя е необходима за динамиката на развитието на страната", заяви президентът.

Той подчерта, че "в дългосрочен план" обществото трябва да има гаранции за редовна смяна на властта. "Трябва да мислим за бъдещите поколения", добави държавният глава.

В същото време, говорейки за друго предложение на Терешкова за удължаване на мандата на действащия президент, Путин заяви, че не са необходими безалтернативни избори, а те трябва да бъдат открити и конкурентни.

Путин подчерта, че предложението на Терешкова "по същество означава премахване на ограниченията за всеки човек, всеки гражданин, включително действащия президент, и позволява бъдещо участие в избори, открити и конкурентни избори, разбира се, само ако гражданите подкрепят подобно изменение и кажат "да" по време на общоруския вот на 22 април".

"По принцип този вариант би бил възможен, но при едно условие: ако Конституционният съд даде официално заключение, че тази поправка не противоречи на принципите на Основния закон", заяви той.

По-късно Държавната дума одобри предложенията на Терешкова. От фракциите само комунистите гласуваха против.

В края на януари Путин внесе в Държавната дума законопроект за изменения в Конституцията. Промените са насочени към разработване на разпоредби, залегнали в основите на конституционната система, човешките и гражданските права и свободи. Президентът възложи на ЦИК да организира подготовка за гласуването. Държавната дума подкрепи предложението за гласуване на 22 април и този ден ще бъде неработен в страната.