Руската армия ще започне днес да изтегля от Италия медицинските си експерти, изпратени там в края на март, за да подпомогнат борбата с коронавирусната епидемия в страната, предаде Франс прес и БТА.

Агенцията се позовава на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщил новината на видеоконференция с висши военни. Той не е уточнил графика и не е дал подробности около връщането на медиците.

Русия изпрати в Италия през март над сто военномедицински експерти, включително вирусолози, епидемиолози и лекари. Рим благодари на Москва за хуманитарната помощ, но случаят предизвика и разногласия - външното министерство на Русия разкритикува материали от италианския в. "Стампа", който изрази тревога в началото на април, че руското съдействие може да прикрива опити за шпионаж, като цитира анонимни източници от кабинета и офицери.

Руското министерство на отбраната изпрати в Италия освен медиците мобилни системи за дезинфекция и медицинска техника. Специалистите от Русия обеззаразиха по-специално домове за възрастни хора в шейсетина северноиталиански общини, припомня АФП.

До момента в Италия са регистрирани около 215 000 болни от COVID-19, над 29 000 от които са починали.

През последното денонощие в Румъния са потвърдени нови 392 случая на заразяване с коронавирус, с което общият брой на заразените нарасна на 14 499 души, предаде агенция Аджерпрес.

Групата за стратегическа комуникация към правителството съобщи, че досега от COVID-19 са починали 876 души.

Същевременно от потвърдените случаи 6144 души са се възстановили от заболяването. Под интензивни медицински грижи остават 234 пациенти.

Групата за стратегическа комуникация съобщи още, че в чужбина има 2419 румънски граждани, заразени с новия коронавирус. Броят на жертвите на коронавируса сред румънската диаспора към днешна дата е 96. Оздравели са 21 румънци, живеещи извън територията на страната.