Русия ще бъде готова да открие и директна стрелба по кораби нарушители, за да опази границите си, предупреди неин висш дипломат след вчерашния случай в Черно море с преминалия покрай Крим британски разрушител в зона, смятана от Москва за нейни териториални води, предаде Асошиейтед прес.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви днес пред репортери, че "ненарушимостта на руските граници е безусловен императив" и добави, че тя ще бъде опазена с "всички средства, дипломатически, политически и военни, ако се наложи".

Помолен да коментира какво би направила Русия, за да предотврати подобни нарушения в бъдеще, Рябков каза, че тя ще бъде готова да стреля директно по целта, ако предупрежденията не вършат работа.

"Може да призовем към здрав разум и да поискаме да бъде спазвано международното право", каза той, цитиран от руските осведомителни агенции. "Ако това не помогне, може да хвърляме бомби, и то не само по курса, а право по целта, ако колегите не разбират по друг начин."

Русия заяви, че неин военен кораб е произвел вчера предупредителни изстрели, а военен самолет е хвърлил бомби по курса на британския разрушител "Дифендър", за да го прогони от района на Севастопол, но Великобритания опроверга тази версия и настоя, че по корабът й не е стреляно.

Това е първият случай след Студената война, в който Москва признава, че е използвала бойни муниции, за да възпре военен кораб на НАТО. Това показва нарастващата опасност от военни сблъсъци на фона на напрежението между Русия и Запада, отбелязва Асошиейтед прес.

Русия анексира полуостров Крим през 2014 г. - действие, което не се признава от повечето страни. Москва определя посещенията на военни кораби на НАТО край Крим като дестабилизиращи. През април тя разшири зоната около Крим, затворена за чужди военни кораби.