Русия планира до края на есента да въведе на въоръжение около 50 нови междуконтинентални балистични ракети "Сармат", способни да носят ядрени бойни глави, заяви генералният директор на космическата агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, цитиран от ДПА.

Ракетите ще бъдат произведени в сибирския град Красноярск, каза Рогозин пред агенция Интерфакс през уикенда.

Първото пробно изстрелване на ракетата от ново поколение "Сармат" беше извършено в края на април на космодрума Плесецк в Северна Русия. Ракетата е с обсег от 18 000 км, което би дало възможност на Русия да достигне мишени в целия свят, предприемайки атаки през Северния или Южния полюс.

Първите ракети "Сармат" се очаква да бъдат разположени в Красноярския край.

Руският президент Владимир Путин използва изстрелването на "Сармат" през април, за да отправи заплахи към Запада, на фона на военните действия на Москва в Украйна. Ракетата може да преодолее всички видове отбрана и да принуди страните да помислят добре дали да заплашват Русия, предупреди той тогава.

В същото време съветникът на Кремъл Виктор Медински, натоварен с преговорите с Киев, заяви, че Русия е готова за подновяване на мирните преговори с Украйна. 

"От наша страна сме готови да продължим диалога", заяви Медински в интервю за беларуска телевизия. "Замразяването на преговорите беше изцяло по инициатива на Украйна", добави той, като подчерта, че "топката е в тяхното поле".

"Русия никога не е отказвала преговори", заяви още Медински.

Преговорите между двете страни се състояха, след като руските сили влязоха в Украйна на 24 февруари, но не успяха да превземат бързо столицата, припомня АФП. Външните министри на двете страни се срещнаха в Турция през март, след това делегациите се срещнаха отново в Истанбул, но без да постигнат успех.

Украинският преговарящ Михайло Подоляк заяви във вторник, че преговорите са спрени, а Русия пренасочи силите си към източната част на Украйна.