Руският президент Владимир Путин заяви, че страната разработва средства за борба с хиперзвуковото оръжие. Според него подобни оръжия с голяма степен на вероятност ще съществуват в Русия, когато в други страни тепърва се появява "хиперзвуково оръжие", цитира думите му руският вестник "Известия".

"Ще се появи (контрахиперзвуково оръжие. - бел.ред.). Но мисля, че можем приятно да изненадаме партньорите си с факта, че, когато те притежават такова оръжие (хиперзвуково - ред.), с голяма степен на вероятност ще имаме средства за борба с това оръжие", казва руският лидер в интервю, част от което беше показано в ппредаването "Новини на седмицата" по "Россия 1", предава bTV.

Путин подчерта, че в момента никой не може да "прихване" хиперзвукови оръжия, тъй като те развиват огромна скорост.

"Това е уникалността на настоящата ни ситуация", заключи той.

По-рано Путин заяви, че Русия е първа по отношение на напреднали оръжия, включително и на хиперзвуковото, пише ТАСС.

В края на миналата година в Русия застъпва първият ракетен полк, въоръжен с ракетен комплекс "Авангард" с хиперзвукова плъзгаща се крилата бойна глава, оръжие, което няма аналог света, припомня руската информационна агенция.

Така Русия се превърна в единствената страна в света, която официално е съобщила, че разполага с хиперзвуково оръжие.

Руският лидер също отбеляза паритета на страната със САЩ в разработването на ядрено оръжие както по отношение на носители, така и по брой на бойните глави. Според него обаче Русия е "номер едно" в иновативните разработки, включително защото не просто модернизира съществуващия боен потенциал, но и разработва нови системи, поясни президентът на Русия.

На 13 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп, изказвайки се пред завършилите Военната академия в Уест Пойнт, коментира нова американска ракета, която нарече "супер-хипер ракета".

Американският лидер заяви, че САЩ "нямат друг избор" освен да подобрят оръжията си, имайки предвид нивото на противниците. Според него "супер-хипер ракетите" ще бъдат 17 пъти по-бързи от стандартните ракети и ще могат да удрят цел с размери 70 см на разстояние 1600 километра. За първи път американският лидер обяви създаването на такава ракета на 15 май.