Русия разкритикува легализирането на канабиса в Канада и го определи като "неприемливо" и "лицемерно" решение, което, според Москва, ще "предизвика със сигурност значително повишаване на трафика на канабис към други държави", предаде Франс прес, като се позова на изявление на руското външно министерство.

"Убедени сме, че този законодателен акт противоречи на международната юрисдикция относно контрола на психотропни вещества", се казва в изявлението, разпространено от руското посолство в Отава, предаде БТА.

Според Русия правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо е в "нарушение" на единната конвенция за упойващите вещества от 1961 г., на Виенската конвенция за договорното право от 1969 г., на конвенцията за психотропните субстанции от 1971 г. и на конвенцията срещу незаконния трафик на упойващи вещества от 1988 г.

Канада легализира на 17 октомври притежаването и употребата на Канабис за развлекателни цели.

"Като подкопава съзнателно международния режим на контрол на упойващите вещества, канадското правителство създава най-големия пазар на дрога в света, който въпреки всички твърдения и предвидени мерки, целящи превенцията на износ на канабис извън националните граници, ще предизвика със сигурност значително увеличение на неговия трафик към други държави, в това число и онези, които спазват стриктно духа и текста на конвенциите", се казва в документа.

Руското правителство предупреждава, че "Русия и други страни ще трябва вероятно да приемат допълнителни мерки, за да попречат на евентуални опити за контрабанда от Канада на канабис и на неговите производни".

"Смятаме логиката на Отава, която прилага по един селективен начин многостранните и обвързващи юридически текстове, като неприемлива, като лицемерна", се казва в документа.

Канадското външно министерство отговори на това изявление с думите, че легализирането на канабиса променя "нашата решимост да спазваме целите на конвенциите на ООН за дрогата, за защита на здравето и гарантиране на сигурността на нашите граждани".