Русия разпореди днес общо седем дипломати от трите балтийски страни и Словакия да напуснат нейната територия като ответна мярка на изгонването на руски дипломати от тези държави, предаде Асошиейтед прес.

Руското външно министерство извика посланиците на тези страни, за да разпореди трима дипломати от Словакия, двама от Литва, един от Естония и един от Латвия да напуснат Москва до седмица.

Действията на Русия са продължение на дипломатическата война между нея и няколко държави от Европейския съюз, започнала този месец, след като Чехия изгони руски дипломати заради подозрения за участие на руски шпиони в голям взрив в склад за боеприпаси през 2014 г.

Миналата седмица в знак на солидарност с Чехия Словакия изгони трима руски дипломати, Литва - двама, а Естония и Латвия - по един.

По-рано днес от прокуратурата на България заявиха, че през последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за оръжия и боеприпаси, както и в производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества и производство на оръжия и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" са анализирали някои от случаите, при които се установило сходство в 4 от тях.

Получена е била информация от международно сътрудничество, от което се прави предположение за взаимовръзка между взривовете у нас и опитите за отравяне на трима български граждани - Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, съобщиха още от прокуратурата.

На тази информация руският външен министър Сергей Лавров направи следния коментар: "Добре е, че още не сме обвинени за убийството на ерцхерцога Фердинанд, но очевидно това предстои. София очевидно е решила да надмине Чехия".