Русия призовава представителите на турските обществено-политически кръгове да дават обективна оценка на сложните исторически събития от 20-ти век и да не ги използват за реализиране на конюнктурни интереси, предаде ТАСС. Агенцията се позова на публикувано днес съобщение на руското външно министерство във връзка с прояви в Турция по повод 76-ата годишнина от насилственото преселване на кримските татари.

"Призоваваме турските обществено-политически кръгове, представителите на живеещите на територията на Турция народи, свързани с родствени връзки с Русия, към обективен поглед върху сложните събития от историята на ХХ век", са посочили от министерството.

"Принципно се обявяваме за това тъжните дати да не обслужват моментната политическа конюнктура, а да помагат за сближаване на основата на общата историческа памет и съдба", се казва в съобщението.

Руските дипломати са отбелязали, че въпреки сложната епидемиологична ситуация, "антируски настроени екстремистки кръгове не са могли да се въздържат от поредна порция недостойни спекулации по тази трагична тема".

В министерството са изразили безпокойство, че към обвиненията са се присъединили и някои турски официални лица, които в частност са правили паралели между сталинските репресии и политиката на Руската федерация в Крим.

"Очевидно е, че такова поведение не съдейства за решаване на задачата за по-нататъшно развитие на отношенията на многопланово партньорство, поставена от президентите на Русия и Турция и записана в съответните двустранни документи, противоречи на духа на приятелските руско-турски отношения, стогодишният юбилей на които се отбелязва тези дни", са посочили от руското външно министерство.