Руските сили са завзели втората по големина електроцентрала в източната част на Донецка област и предприемат "масивно пренасочване" към три южни области, каза съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА. Москва съобщава, че е унищожила 100 ракети за американски системи Хаймарс, доставени на Украйна. В същото време кампанията на Украйна за връщане на окупираната провинция Херсон набира сила, твърдят западни военни източници.

Вчера Москва заяви, че нейни части са превзели построената по съветско време въглищна електроцентрала "Углегорск" и че тя е останала непокътната.

"Те постигнаха малък тактически напредък, завзеха "Углегорск", потвърди Олексий Арестович в интервю, разпространено в ЮТюб.

Президентският съветник допълни, че пренасочването на руските сили изглежда като промяна в тактиката и че от стратегическо нападение, те вероятно преминават към стратегическа отбрана.

Арестович и още един официален украински представител посочиха, че Русия изпраща сили в областите Мелитопол, Запорожие и в Херсон.

Според западни военни източници кампанията на Украйна за връщане на окупираната провинция Херсон набира сила.

Вчера Украйна обстрелва ключовия "Антоновски" мост, който преминава над река Днепър в Херсонска област.

Мостът е затворен за движение след като претърпя тежки повреди при обстрел с далекобойни ракети, доставени на Киев от САЩ. Без пътното съоръжение хиляди руски войници може да се окажат откъснати от останалите окупирани територии.

Видео показва, че руските сили използват фериботна връзка за преминаване в района.

Херсон, разположен на запад от река Днепър беше първият украински град превзет от силите на Москва. В района вече са поразени и двата стратегически моста над река Днепър. Според руски медии в град Херсон тече подготовка за референдум по присъединяване към Русия.

Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС, за да помогне на Европа да "устои на енергийния натиск" на Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Постепенно ще направим Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, благодарение на нашето вътрешно производство на електричество", каза той в ежедневното си видеообръщение. "Въпреки войната ние осигурихме за рекордно кратко време интеграцията между украинската и европейската мрежа", добави президентът.

Неговото изявление бе направено ден след като страните членки на ЕС постигнаха споразумение да намалят потреблението на газ и да помогнат по този начин на Германия след драстичното намаляване на руските доставки на синьо гориво. Киев и европейците обвиняват Москва, че използва газа като икономическо и политическо оръжие.

Преди руското нашествие Украйна покриваше 50 процента от енергийните си нужди с атомна енергия, отбеляза ДПА. Страната също така внасяше ток от Беларус и Русия. Освен най-голямата атомна централа на Украйна в Енергодар, руските сили превзеха и водноелектрическа централа на р. Днепър, и най-малко два теца, работещи на въглища.