Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че Москва е получила информация, че Украйна планира обстрел по контролирания от Русия полуостров Крим с американски и британски ракети с голям обсег и предупреди, че Русия ще отвърне, ако това се случи, предаде Ройтерс.

Русия анексира Крим през 2014 г. и смята, че полуостровът е извън обхвана на така наречената специална военна операция, съсредоточена върху Южна и Източна Украйна, където Украйна се бие, за да върне териториите си.

Киев, който каза, че се бори за оцеляването си във война на колониално завладяване, заяви, че иска да върне цялата си територия, включително Кримския полуостров, където е базиран руският Черноморски флот.

Шойгу каза на среща с военни представители, че Москва има информация, че Украйна планира да обстрелва Крим с американските ракети с голям обсег "ХАЙМАРС" и британските "Сторм шадоу".

"Използването на тези ракети извън зоната на "специалната военна операция" би довело до незабавни удари по центровете за вземане на решения в Украйна и би означавало пълноценно включване на САЩ и Великобритания в конфликта", каза Шойгу.

Украински генерали и политици казаха многократно, че не съобщават военните си планове предварително.

Шойгу заяви, че от 4 юни насам въоръжените сили на Украйна са извършили 263 атаки срещу позиции на руските сили, което Москва счита за начало на украинската контраофанзива.

"Благодарение на умните и самоотвержени действия на нашите части всички атаките бяха отблъснати, а врагът не постигна целите си", каза Шойгу.

Украйна заяви, че си е върнала осем села в ранните етапи на контранастъплението си, а служител на отбраната обеща, че "най-големият удар", който Киев ще нанесе все още предстои, въпреки че руските сили оказват твърда съпротива.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков заяви, че работата по размяната на пленници е бавна, изисква старание и не трябва да бъде смущавана от коментари.

Снимка: БТА/AП

По-рано Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент, съобщи пред медиите, че Киев ще се опитва да постигне размяната на 22 членове на националистическия батальон "Азов". Батальонът е обявен за терористична организация от Москва, а те са обвинени в опит за завземане на властта в непризнатата от световна общност Донецка народна република.

Помолен да коментира това изявление, Песков от своя страна заяви, че темата е чувствителна и подобна работа трябва се води "в тишина".

Делото срещу членовете на батальона "Азов" започна на 14 юни в Южния окръжен военен съд в Ростов на Дон. Първоначално обвиняемите бяха 24, но двама от тях бяха разменени. Сред подсъдимите има и 8 жени.

Всички те са били задържани при опит да напуснат зоната на бойните действия в близост до металургичния комбинат "Азовстал".

Песков коментира днес и разговорите между Пекин и Вашингтон, като отбеляза, че "Китай реализира суверенните си права да изгражда отношения с други държави". Говорителят на Кремъл обаче подчерта, че "равнището на отношенията на стратегическо партньорство с Китай позволява да сме уверени, че изграждането на такива отношения никога няма да бъде насочено срещу нашата страна".