Руското външно министерство разкритикува днес американската "агресивност", след като Вашингтон публикува новата си "стратегия за отбрана в космоса", предаде Франс прес. Според тази стратегия, обявена в сряда от Пентагона, САЩ искат да попречат на Китай и Русия да установят контрол в космоса и разчитат на своите съюзници да им помогнат, в това число с финансови средства.

"Руската и китайската военни доктрини гледат на космоса като на нещо важно за една модерна война и на използването на космически оръжия като на средство за намаляване на военната ефикасност на САЩ и на техните съюзници, както и на средство за спечелване на бъдещи войни", се казва в американската стратегия.

Този "документ потвърждава агресивността на политиката на Вашингтон в космическата сфера", реагира днес руската дипломация в комюнике.

"Въоръжена конфронтация в космоса може да доведе до тежки последици за международната сигурност и стратегическата стабилност", се казва в текста. Русия призовава САЩ да се държат отговорно и смята, че космосът трябва да се използва само за мирни цели, каза още външното министерство.