Руското външно министерство е изпратило покани за безплатни ваксинации с руската ваксина "Спутник V" до всички чуждестранни посолства в Москва, съобщава ТАСС.

"Практиката да се канят дипломатическите корпуси да бъдат ваксинирани срещу коронавирусна инфекция е широко разпространена в много държави. Руското външно министерство не е изключение. Изпратено е писмо до всички посолства и представителства на международни организации, акредитирани в Руската федерация", се казва в съобщението на Руското външно министерство.

"Предоставяйки на чуждестранните дипломати възможност да бъдат ваксинирани, Русия изпълнява задълженията си по международни договори, включително спазвайки разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. по отношение на предоставянето на дипломатическите мисии на необходимите условия за изпълнение на техните функции и тяхната сигурност", споделят още Външното министерство.

Дипломатическата служба също така отбеляза, че ваксинацията на служители на руските дипломатически мисии в чужбина и членовете на техните семейства се основава на принципа на доброволността и запазването на правото на персонала да избере алтернативна ваксинация.

"Това отчита възможността за доставка на руска ваксина до определена държава или използване на местни лекарства, както и наличието на необходимата медицинска инфраструктура в руските чуждестранни институции," отбелязват още от ведомството.

Външното министерство отбеляза, че в момента руската ваксина е одобрена за употреба в повече от 25 страни по света: "Убедени сме, че последователната работа за насърчаване на ваксинацията е обща задача на световната общност в контекста на продължаващата пандемия. Ние разглеждаме усилията на Русия в тази област като принос за преодоляване на глобалната криза."

Различните дипломатически мисии обаче реагираха по различен начин на поканата за ваксинация. Поканата от Министерството на външните работи беше приета от служители на посолствата на страните, в които е разрешено използването на руската ваксина "Спутник V" - държавите от ОНД (Общност на независимите държави), Азия, Африка и Латинска Америка, съобщава"Комерсант".

В посолствата на западните страни реакцията не беше толкова еднозначна. От посолството на САЩ в Москва обявиха, че посланик Джон Съливан няма да бъде ваксиниран, защото "не би искал да приема доза от "Спутник" V, предназначена за руски гражданин".

Според вестник The Washington Post, позовавайки се на източници, някои американски дипломати биха искали да бъдат ваксинирани с руската ваксина.

Италианският посланик в Русия Паскуале Терачано вече се ваксинира със "Спутник V" още преди поканата на външното министерство.