Русия обяви, че е поканила военни от 90 страни, сред които и от НАТО, да участват в това лято в организираните от нея "международни военни игри", предаде Франс прес.

Игрите, известни и като Военна олимпиада, ще се проведат от 23 август до 5 септември. В тях се очаква да се включат около 6000 военнослужещи, поясни руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

В игрите има десетина дисциплини, сред които скок с парашут, разчистване на терен с булдозер, сглобяване и разглобяване на оръжия. Едно от най-популярните състезания е биатлон с танкове.

Игрите се проведоха за първи път през 2015 г. Обикновено в тях участват предимно военни от страните от бившия СССР, както и страни с комунистическо управление, като Виетнам, Китай и Ангола, или приближени на Москва държави, като Индия и Иран.

Досега в игрите са участвали общо над 20 000 военни от 40 държави. Миналата година в тях се включиха и гръцки военни, които се класираха на 30-о място от общо 39 участващи държави.

На игрите са присъствали и наблюдатели от Франция, Обединеното кралство, Турция и Словакия, които са все страни от НАТО.