На 9 май в Москва, Санкт Петербург и още 26 големи руски града с военни паради ще се чества 77-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Великата отечествена война. Ще участват близо 65 000 души, ще бъдат показани около 2400 модела въоръжения и военна техника, както и над 460 летателни апарата, съобщи министерството на отбраната в Москва

Над Червения площад ще прелетят специалния самолет на Путин за "Деня на Страшния съд" и 77 бойни самолета и хеликоптера. Броят им отброява изминалите годините от края на Втората световна война.

Междувременно "Униан" съобщи, като се позова на украинското разузнаване, че Сергей Кириенко - първият заместник-ръководител на президентската администрация на Русия, отговарящ за вътрешната политика на Русия е пристигнал в Мариупол. Основната задача на Кириенко била да подготви "тържествени събития" за 9 май в града.

"Руските власти подготвят парад в разрушения Мариупол на 9 май", написа в телеграм укараинският военен кореспондент Андрей Цаплиенко.

Според украинското разузнаване Русия планира мащабна пропагандна кампания, по време на която на руснаците ще бъдат показани истории за "радостта" на местните жители от срещата с нашествениците. За целта в Мориупол пристигнал руският журналист Владимир Соловьов и ръководителят на окупационната администрация в Донецк Денис Пушилин.

По-рано министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че руските въоръжени сили контролират Мариупол.

А от няколко дни на Червения площад вървят репетициите за военния парад на Червения площад.

Самолетът на "Страшния съд" Ил-80 ще лети над Червения площад

В тазгодишния парад за "Деня на победата" ще участва специалният самолет на "Страшния съд" Ил-80 на Путин, изтребителите от пето поколение Су-57 и най-новите МиГ-31И. Общо през Червения площад ще преминат 11 000 военнослужещи с бойна техника.

Въздушната секция ще отвори най-големият транспортен хеликоптер в света Ми-26. В небето над Москва зрителите ще видят хеликоптери Ка-52, Ми-28Н, Ми-24, Ми-8. Тогава над столицата, придружен от два изтребителя МиГ-29, ще прелети въздушен стратегически контролен център - "самолетът на Страшния съд" Ил-80.

Гигантската машина, известна още като "Летящия Кремъл" е от съветската епоха и няма прозорци, освен тези на пилотската кабина. Досега самолетът не е виждан на честване на Деня на победата от 2010 година.

Снимка: Скрийншот

Повторната му поява е знак, че Путин иска да изпрати предупредително съобщение на Запада. Този самолет е предназначен да осигурява комуникация и контрол на войските в случай на унищожаване на наземните комуникации.

Стратегическите ракетоносачи Ту-95МС и Ту-160 "Белият лебед" в съчетание с въздушния танкер Ил-78, изтребители Су-35С, най-новите самолети МиГ-31I и МиГ-31БМ, както и изтребители от пето поколение Су-57, както и бомбардировачи Ту-22М3 са включени още в парада на Червения площад.

"За първи път осем изтребителя МиГ-29СМТ ще прелетят над Червения площад в полетен ред под формата на буквата "Z" в подкрепа на руски военнослужещи - участници в специална военна операция в Украйна", съобщиха от руското министерство на отбраната.

Според инфографиката въздушната част на парада по традиция ще бъде завършена от девет самолета на пилотните екипи "Русские витязи" и "Стрижи", построени в "Кубински диамант" и шест щурмови самолета Су-25, които ще оцветят небето в цветовете на руския трикольор.

По данни на Министерството на отбраната на Руската федерация съставът на механизираната колона ще включва 131 единици техника. Танкът Т-34-85 ще води колоната.

През Червения площад ще преминат и танковете Т-72Б3М, Т-90М "Прорив" и Т-14 "Армата".

Зрителите ще видят бойни машини на пехотата "Курганец", БМП-2 "Бережок", БМП-3, бронирани машини "Тайфун-К", "Тайфун-ВДВ", "Тигър-М" и самоходни артилерийски установки "Мста-С".

В парада на победата ще участват и оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер", реактивни системи за залпов изстрел "Торнадо-Г", системи за противовъздушна отбрана С-400, Бук-М3 и Тор-М2, пускови установки "Ярс" и роботизирани комплекси "Уран-9".