Руското външно министерство извика днес гръцкия посланик в Москва Андреас Фриганас, за да му връчи нота за предприемане на реципрочни мерки в отговор на "неприятелските действия" на Гърция, която през юли изгони двама руски дипломати от Гърция, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Министерството не съобщи имената на гръцките дипломати, срещу които ще бъдат предприети ответни мерки.

Атина изгони миналия месец двама руски дипломати и забрани на други двама да влязат в страната заради опит да подкупят официални лица и да предизвикат демонстрации срещу споразумението с Македония, което проправя пътя към членство в НАТО на бившата югорепублика.

Руски представители отхвърлиха обвиненията и възразиха, че гръцкото правителство ги е повдигнало под натиск от съюзниците от НАТО.

Русия се противопоставя на разширяването на НАТО към страни, които досега са били под влиянието на Москва, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова заяви тогава, цитирана от ТАСС, че изгонването на рускитре дипломати няма да се отрази добре на двустранните отношения и ще последват реципрочни действия, до каквито се стигна днес.