Руското вътрешно министерство обяви, че бившият служител на Кремъл, за когото медии твърдят, че е бил агент на ЦРУ, е официално обявен в неизвестност и че полицията го издирва, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Медии в САЩ съобщиха, че агент на ЦРУ, който е работел в руското правителство, е бил изведен от страната и закаран в САЩ през 2017 година. Руският в. "Комерсант" писа, че това може да е бил Олег Смоленков, който изчезна заедно с жена си Антонина и трите им деца по време на почивка в Черна гора през юни същата година.

Според американски медии Смоленков е бил изведен от Русия, защото ЦРУ се е опасявало, че може да бъде разкрит, а докато е работел в руското правителство е имал "достъп до най-високото равнище в Кремъл".

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков потвърди, че преди няколко години Смоленков е работел в президентската администрация, но е бил уволнен. Песков обаче отрече Смоленков да е имал пряк достъп до Владимир Путин.

Междувременно говорителят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че Москва е поискала чрез Интерпол САЩ да й съобщят къде се намира бившият служител на Кремъл, подозиран в шпионаж в полза на Вашингтон.