Руското правителство утвърди списъка с неприятелски държави. България не е включена в списъка. В него влизат само Съединените щати и Чехия. Съответната правителствена заповед беше публикувана на официалния портал за правна информация, цитиран от ТАСС. 

В документа се посочва, че тези две страни извършват неприятелски действия спрямо Руската федерация, нейни граждани или юридически лица. Според предвидените от Москва мерки Чехия ще може да наема за работа в своето посолство не повече от 19 руски граждани, а Съединените щати - нито един.

В първоначалната информация, разпространена от руските медии преди две седмици, броят на неприятелските страни трябваше да бъде много по-голям. Сред тях фигурираше и страната ни.

През последните години САЩ многократно налагаха санкции срещу Русия, най-скоро това се случи в средата на април тази година. На свой ред чешките власти на 17 април направиха изявление, че Москва е замесена във взривовете на складовете за боеприпаси в село Врбетице в източната част на републиката през 2014 г. и изгони 18 руски дипломати, които бяха посочени като членове на руския специални услуги.