Русия се обявява за създаване на Голямо евразийско партньорство с участието на държавите от Евразийския икономически съюз, АСЕАН, Шанхайската организация за сътрудничество, "евентуално и други структури". Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на срещата на високо равнище в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, предаде ТАСС.

Лидерите на обединението единодушно подкрепиха тази идея през май 2016 г. на срещата на върха Русия - АСЕАН в Сочи, отбеляза Медведев. По думите му в дългосрочен план новото партньорство ще даде възможност да се съгласуват големите интеграционни и инфраструктурни проекти.

Москва приема за предпоставка, че партньорството трябва да се гради въз основа на взаимно зачитане и принципа за обща изгода, че то ще бъде отворено за присъединяване на всички заинтересовани страни, добави руският премиер.

Русия вече направи стъпка в тази посока, отбеляза той, напомняйки за подписания меморандум за разбирателство в икономическото сътрудничество между Евразийската икономическа комисия и АСЕАН. Евразийският икономически съюз е сключил споразумения за свободна търговия с Виетнам и Сингапур, преговаря и с други страни от Асоциацията, а Евразийската икономическа комисия е подписала документи за сътрудничество с Камбоджа, Тайланд и Индонезия, посочи Дмитрий Медведев.

Междувременно премиерът на Тайланд Прают Чан-оча призова до края на годината да завършат преговорите за създаване на Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP). В изказването си днес на срещата на високо равнище в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) тайландският лидер каза, че завършването на преговорите до края на годината ще е стимул за икономически ръст, активизиране на търговията и увеличаване на инвестициите, предаде ТАСС. В същото време, посочи той, районът на Югоизточна Азия се сблъсква с риск от търговски противоречия и стратегическо съперничество, породен от търговската война между САЩ и Китай.

На 4 ноември в Банкок ще се съберат лидерите на 16 държави - страните от АСЕАН (Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд, Филипините) и на Австралия, Индия, Китай, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония - за да продължат преговорите за създаване на регионалния търговски блок, който има потенциала да стане един от най-големите в света.

Засега има съгласие по 18 от 20 параграфа на споразумението. Противоречия възникват заради позицията на Индия, която не иска пълна отмяна на търговските бариери, защото се опасява от притока на по-евтини китайски стоки.

В момента общият обем от БВП на потенциалните участници в предлаганата зона за свободна търговия е 49,5 трилиона долара, което е около 39 на сто от световния. Прогнозите са, че към 2050 г. този показател може да достигне 250 трилиона долара, предаде ТАСС.