Иран, Китай и Русия започнаха днес съвместно военноморско учение в Индийския океан и Оманския залив, което ще продължи до вторник, съобщи говорител на иранския военноморски флот, цитиран от Ройтерс.

Според иранската телевизия учението включва спасяване на горящи кораби или на съдове, нападнати от пирати, както и учебни стрелби. Русия участва в тях с боен отряд от нейния Балтийски флот, включващ патрулен кораб, танкер и спасителен влекач. Китай е изпратил ескадрен миноносец, уточни ТАСС.

"Посланието на това учение е мир, приятелство и трайна сигурност чрез сътрудничество и единство, а резултатът ще бъде да се покаже, че Иран не може да бъде изолиран", каза адмирал Холамреза Тахани по иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Според иранската агенция Мехр провеждането на маневрите има за цел "укрепване на сътрудничеството между страните в сферата на гарантирането на сигурността на международните търговски маршрути" в региона. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от ТАСС, отбеляза, че тези учения не са проява на враждебност спрямо някоя страна.

Япония праща военен кораб и самолети в Близкия изток

Япония ще изпрати военен кораб и два самолета в Близкия изток, за да помогне за защитата на стратегическите морски пътища за транспортиране на петрол, без обаче да се включва във водената от САЩ коалиция в региона, предаде Франс прес.

Изпращаме разузнавателен разрушител и два самолета за морско патрулиране Р-3С (латински букви), заяви говорителят на японското правителство Йошихиде Суга. "Това е мисия, целяща да гарантира мира и стабилността в Близкия изток, както и сигурността на корабите, които транспортират доставки за Япония", подчерта той, припомняйки, че 90 на сто от японския внос на суров петрол идва от този регион.

Решението последва атаките тази година в региона срещу петролни танкери, сред които и един японски кораб, както и срещу саудитски петролни инсталации.

Японските сили няма да патрулират в Ормузкия проток, през който преминава голяма част от световния петрол, където действа водената от САЩ коалиция, уточни говорител на министерството на отбраната. Японските сили за самоотбрана ще действат в открито море, в Оманския и в Аденския залив.