Русия нанесе рано тази сутрин удари по украинските пристанищни градове Николаев и Одеса, при което бяха ранени най-малко 11 души, сред които и деца, съобщиха украинските власти, цитирани от Франс прес. Поставеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов пък съобщи, цитиран от Ройтерс, за един убит човек и четири повредени административни сгради при украински удар с дрон на полуострова. 

"Руснаците удариха центъра на града (Николаев). Горят гараж и триетажна жилищна сграда. На място пристигнаха пожарникари", заяви в "Телеграм" Виталий Ким, областен управител на Николаевска област. Ранени са четирима възрастни и пет деца, съобщи Ким, без да даде друга информация за атаката, отбелязва БТА. 

Според кмета на Николаев Олександър Сенкевич "има огромна дупка в земята, близо до триетажна жилищна сграда. Пожарът е много сериозен".

"Има много повредени сгради наоколо (...), на друго място пък горят няколко гаража", каза още Сенкевич, като уточни, че протича спасителна операция. 

По-рано в няколко украински области, сред които и Николаевска област, бе обявена въздушна тревога. 

Одеса, голям пристанищен град на Черно море, намиращ се на около 100 км югозападно от Николаев, също стана обект на руска атака, вследствие на което двама души бяха ранени и откарани в болница, заявиха местните власти, цитирани от БТА. Съобщава се за разрушения в центъра на Одеса. Това е третата поредна нощ на руски атаки срещу града, отбелязва Франс прес. 

Руските власти съобщават и за украинска атака в Крим. Един човек е бил убит и четири административни сгради са повредени при украински удар с дрон на полуострова, заяви поставеният от Русия негов ръководител Сергей Аксьонов, цитиран от Ройтерс. По думите на Аксьонов атаката е била извършена в северозападната част на Крим. Аксьонов поясни, че е било убито момиче на младежка възраст.

Москва: Всички кораби, които плават до украинските пристанища в Черно море, от полунощ се смятат за вражески обекти 

Във връзка с прекратяването на зърнената сделка, Русия обяви снощи, че от полунощ смята всички плавателни съдове, които влизат в украинските пристанища на Черно море, за превозвачи на товари с военно предназначение. 

Кадри на руското министерство на отбраната от неразкрито място

Снимка: БТА/AП

"От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. всички съдове, които плават в акваторията на Черно море до украинските пристанища, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на товари с военно предназначение", се казва в съобщението на руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Ведомството уточнява, че държавите, под чиито флаг плават тези съдове, ще се смятат за участници във военния конфликт, заемащи страната на Киев. От Белия дом обаче предупредиха, че

Русия възнамерява да атакува търговски кораби, превозващи зърно от Украйна през Черно море, за да обвини за това Киев. 

"Руската армия може да разшири обсега на мишените си" и да започне да поразява търговски кораби, заяви пред Франс прес Адам Ходж, говорител на американския Съвет за национална сигурност. Той уточни, че тези предположения са базирани на разсекретени разузнавателни данни, с които разполагат САЩ. 

Вашингтон отправя това си предупреждение, след като Москва заяви, че преустановява участието си в сделката за износ на украинско зърно през Черно море и след като руските сили нанесоха удари по зърнени складове на пристанището на Одеса, отбелязва Франс прес.