Руска делегация пристигна днес в Анкара за разговори с турската страна във връзка със ситуацията в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб. Преговорите в турското външно министерство протекоха при закрити врата и продължиха над три часа, съобщи ТАСС, като се позова на тв канал Хабертюрк.

Ситуацията в сирийската провинция Идлиб, контролирана от бунтовнически групировки, се изостри в последно време. Руските и турските сили предприеха поредния опит за прекратяване на огъня, но бунтовническите сили засилиха атаките си. В резултат загинаха военни специалисти от Русия и Турция. Сирийската армия предприе ответни действия и на 5 февруари завзе град Саракиб в Идлиб.

Турция отново изпрати днес към границата със Сирия колона от 300 камиона и бронирани машини, съобщи Анадолската агенция. Военната техника пристигна в граничния със Сирия окръг Хатай.

По-рано тази седмица Анкара изпрати около 150 превозни средства с военни и муниции, за да укрепи позициите си. Турската страна съобщи, че три от наблюдателните й пунктове са обкръжени от войници на режима и заплаши с репресии, ако пунктовете бъдат атакувани.