Русия гони двама шведски дипломати. Това съобщи днес представител на пресслужбата на министерството на външните работи на Швеция, цитиран от ТАСС.

"От двама шведски дипломати е било поискано да напуснат Русия", каза той.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова (на снимката) заяви на брифинг днес, че изгонването на двамата шведски дипломати от Русия е ответна мярка.

"Тези въпроси не се нуждаят от коментара ни. Без да навлизам в дълбочината на проблема, мога да кажа, че във въпроса ви се съдържа и отговорът", каза тя пред журналисти, помолена да коментира информацията, че двама шведски дипломати са изгонени в отговор на неиздаването на визи на сътрудници на руското посолство. "Става дума за фразата "в отговор". Така ще завършим обсъждането на тази тема, която традиционно се стараем да не коментираме", допълни Захарова.

В средата на март шведското външно министерство извика руския посланик Виктор Татаринцев и настоя един от служителите в посолството да напусне страната. Местни медии съобщиха тогава, че става дума за руски дипломат, който се срещнал с 45-годишен швед в ресторант в Стокхолм. Шведът бил задържан на тази среща от служители на шведското контраразузнаване по подозрение в шпионска дейност в полза на Русия. Шведското контраразузнаване СЕПО обяви тогава, че задържаният швед бил вербуван от агент на руското разузнаване, работещ под дипломатическо прикритие. Той има компания в Швеция в сферата на високите технологии и работи с информация, която според СЕПО представлява интерес за чужди разузнавания.