На 15 март Екатерина Федяева постъпила в болница в град Уляновск за планова гинекологична операция. Трябвало да бъде отстранена киста на единия яйчник. В края на интервенцията трябвало да бъде направена промивка на коремната кухина с физиологичен разтвор.

Вместо него обаче в корема на Екатерина били излети 200 милилитра формалдехид - силно токсично вещество, което обичайно се употребява за запазване на органи от патоанатомите. Разбирайки за грешката си, медиците се опитали да "спасят" положението, като промили коремната кухина на Федяева с 10 литра физиологичен разтвор. След това я настанили в реанимацията.

Състоянието на младата жена обаче става критично и тя е прехвърлена в областната болница, а след това - на 19 март, със самолет е транспортирана в Москва. Екатерина изпада в кома и въпреки усилията на лекарите в руската столица умира на 5 април. 

По случая е образувано досъдебно производство, като главният лекар на болницата, главната сестра и целият операционен екип са уволнени. Оказало се, че те са се опитали да скрият истинската причина за състоянието на 27-годишната Екатерина и са мълчали. Причината да излеят формалдехидът в корема й пък била, че сестрата просто не погледнала какво пише на етикета на флакона.

Руските власти продължават разследването по случая.