"Не след дълго поредният Сноудън ще публикува документи на Държавния департамент и на ЦРУ, където ще пише и за 5-те милиарда в зелено, платени за киевската революция, и за десетките мълчаливи чужденци с еднакви униформи, воювали професионално на барикадите под прикритието на Майдана. Това обаче ще стане чак после, след войната. Ако бъде локална, а не световна ядрена война", пише блогър във в. "Независимая газета", цитирана от БТА.

Всекидневникът напомня вчерашното изявление на висшия военен в САЩ генерал Мартин Демпси, че ако се изостри ситуацията в Украйна, армията на САЩ е готова да подкрепи съюзниците си в Европа.
"Аз ги уверих, че ако бъдат засегнати договорните ангажименти, ние ще отвърнем", каза генералът.

Вижте снимки >>

Щом най-високопоставеният военен прави подобни изявления, а държавният секретар Джон Кери заявява, че дипломатическите възможности за уреждане на кризата са изчерпани, замирисва истински на барут и на кръв, заключава изданието.

Според вестника, неслучайно украинските пучисти, тутакси признати от Запада, започнаха да споменават, че незабавно ще повикат натовците и че искат да влязат в Алианса. Точно затова бе платено идването им на власт.

Бази за ПРО и летища на НАТО в Украйна ще означават напълно и абсолютно да се ликвидира сигурността на Русия. Ще се наложи да живеем с пистолет, насочен в слепоочието, и безпрекословно да изпълняваме заповедите на онзи, който го държи, алармира руският вестник.

"Общо взето, да се откаже от Украйна ще е самоубийство за Русия" и ако тази страна бъде "превзета от натовците", Москва "ще трябва да се оттегли от всички договори, включително СТАРТ-3 и този за ракетите със среден и малък обсег. И да сложи на "Искандерите" си ядрени бойни глави".

Не става въпрос за либералните ценности, свободите и правата на нациите, както изглежда днес в медите и дипломатическите контакти. Всъщност въпросът е "да я бъде или не" Русия. Вече няма какво да губим. Щом не успяваме да решим въпроса по мирен път, остава пътят, който не е мирен. Дори ако после започне нова студена война, оръжейна надпревара, дори ако цяла Европа се покрие с развалини, както през 1945 г., се казва в коментара.

"Американците впрочем ще са напълно доволни от този вариант. Дори с удоволствие ще хвърлят и те някоя бомба, както тогава - през 1945 г.", добавя "Независимая газета".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За референдума в Крим