Стъпката е част от борбата с тероризма, заяви днес кюрдски говорител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Всичко това става на фона на затоплените отношения между Русия и Турция през последните месеци. Турция смята кюрдските сили за терористи.

Споразумението с Русия е било сключено вчера, а руски войски с бронирана техника вече са пристигнали на мястото в окръг Африн, каза говорителят. "Споразумението влезе в сила днес", каза Редур Кселил. По думите му "то е първото по рода си".

Той не каза колко руски войници са пристигнали в Джандарис, където се изгражда базата. Говорителят заяви, че Джандарис по-рано е бил обстрелван от турските сили през границата.

Сключването на сделката вероятно ще разгневи Турция, която смята силите за продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), отбелязва агенцията.

Преди време Турция започна настъпление по част от сирийската граница, за да предотврати по-нататъшни завоевания на силите, които контролират територии в Североизточна Сирия и северозападния район Африн.

Силите за защита на народа са съюзник на САЩ в борбата с "Ислямска държава" в Сирия и играят важна роля в подкрепяното от Вашингтон настъпление срещу сирийския град Ракка, крепост на джихадистката групировка.