По време на изслушването си пред външната комисия на Конгреса, Тилърсън заяви, че Русия представлява опасност, предаде БНР.

"Русия търси респект в международната политика и иска да бъде равнопоставен партньор, но засегна американски интереси", заяви Тилърсън по време на изслушването.

Той не изключи възможността, руският президент Владимир Путин лично да е наредил манипулацията на президентските избори в САЩ.

Изборът на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за държавен секретар е оспорван от самото начало. Изслушването в Конгреса беше прекъсвано многократно от викове от публиката. Републиканци и демократи застанаха на крайни позиции.

Председателят на външната комисия, републиканецът Боб Коркър, се обърна към Тилърсън с думите: Вие наистина сте вдъхновяващ кандидат.

"Със своя международен опит в бизнеса Тилърсън ще вдъхне повече самочувствие на следващия американски президент", заяви Коркър.

Бен Кардин от демократите изрази сериозни притеснения от кандидатурата на Рекс Тилърсън заради неговите лични връзки с президента Путин.

Спорен бил и фактът, че е акционер в голяма корпорация. 64-годишният Тилърсън е бивш шеф на петролния гигант ЕксонМобил.

През 2014 г. той се обяви против санкциите срещу Русия заради анексията на Крим, а две години по-късно получи високо руско отличие за приятелското си отношение към Москва.

Колективната отбрана


На изслушването в сенатската комисия Тилърсън каза, че новото американско правителство ще изхожда от това, че "задълженията по Член 5 са непоклатими". "САЩ ще изпълняват тези задължения".

Член 5 от Устава на НАТО предвижда колективна реакция на алианса в случай на нападение срещу негова страна членка.

На въпрос от комисията дали това означава, че администрацията на Тръмп ще е готова да се притече на помощ с военни средства на страна като Естония, Латвия или Литва, ако някоя от тях бъде нападната от Русия, Тилърсън отвърна: "Ако консенсусът на членовете на НАТО е, че трябва да се приложи Член 5, тогава да".

За санкциите срещу Русия

Тилърсън изрази надежда Държавният департамент да има възможност да използва гъвкаво всякакви санкции срещу Русия, които могат да бъдат въведени от Конгреса, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ако те вече са въведени и носят наказателен характер, то това може само да ни лиши от някои възможности да ги използваме като инструмент" за промяна на позициите на руското правителство под въздействието на тази заплаха, добави Тилърсън.

Той изрази готовност да подкрепи предоставянето на смъртоносни отбранителни оръжия на Украйна, "за да може тя да се защитава от разширяването на (руската) агресия".

Говорейки конкретно за наложените вече от САЩ санкции спрямо Москва заради събитията в Украйна, той препоръча "съхраняване на статуквото, докато не успеем да пообщуваме по-плътно с Русия и да изясним какви са нейните намерения".