Русия подарява на Сърбия шест изтребителя МиГ-29, а първата фаза от модернизирането им ще струва на Белград между 180 и 230 милиона евро, съобщи днес Александър Вучич след среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде Танюг, цитирана от БТА.

"Ако купувахме тези самолети, те щяха да ни струват около 600 милиона евро. Така може да видите колко изгодни цени ни бяха предложени и колко получихме като подарък, що се отнася до самолетите", каза сръбският премиер.

Той добави, че това "драматично увеличава" оперативно функционалните способности на сръбската армия "до степен, че това вече няма да бъде същата армия".

"Получихме като подарък и 30 танка Т72 S и 30 бронирани коли BRDM 2, както и по-малки оръдия калибър 14,5 мм", каза Вучич, цитиран от Спутник.

Той съобщи, че по време на посещението си в Москва е имал много продължителна среща с Шойгу и цялото ръководство на военната индустрия и че е повторил пред тях позицията за военен неутралитет на Сърбия.

"Развихме нашите много добри приятелски отношения. Най-важното е, че ще правим общи планове за тригодишно и петгодишно сътрудничество, защото сме страна, която се нуждае от много неща и би искала всичко наведнъж, но това не е възможно", каза той.

Вучич се пошегува, че от сръбското министерство на отбраната са искали всички възможни ракети и той в един момент казал "не поискахте само ядрено оръжие", на което се засмял и Шойгу.