Над една трета от жителите на страната признаха, че не са потребители, коментира руският ежедневник проучване на холдинга "Ромир". 36 на сто от участниците заявяват, че от половин година не са правили "никакви големи покупки" - обувки и дрехи, битова техника, жилища и коли.

Делът на руските граждани, изключващи се от потреблението, е бил по-голям само в разгара на кризата през 2015 г.

"А 42 на сто от запитаните не смятат да купуват нищо и през близките шест месеца", посочва изданието, цитирано от БТА.

Оценки на Руската академия за народно стопанство и държавна служба гласят, че в сравнение с нивото отпреди кризата, януари-октомври 2013 г., доходите на населението, заплатите и пенсиите реално са намалели съответно с 9,1, 4 и 2,5 процента.

Властите признават, че близо 20 милиона души - 13,5% от жителите на Русия, живеят с доходи под жизнения минимум. В навечерието на президентските избори през март те решават проблема оперативно - от 1 януари минималните заплати трябва да стигнат 85 на сто от жизнения минимум, а от 1 май дори 100 процента. Спешно се вземат и други мерки - пенсиите и заплатите в бюджетния сектор се индексират според инфлацията, подпомагат се семействата с деца. Но дори и спешните мерки може да не подействат, предупреждават експерти на всекидневника.

"Защото става дума за преразпределителни мерки, при това криещи риск от намаляване на заетостта", обяснява икономистът Вадим Новиков.

Хората в Русия "затъват в мизерия. За разлика от правителствените чиновници гражданите у нас живеят в тази реалност и не виждат никакъв "умерен икономически растеж". Затова намаляват разходите си", отбелязва пред "Независимая газета" Михаил Шчапов, депутат комунист от Държавната дума.

През изтеклата година преточването на пари от джобовете на хората в бюджетите на руските монополи не намаля, а рязко се ускори, пише вестникът в друг материал.

Цените на комуналните услуги "изпревариха двойно инфлацията" в Русия. Официално средният ръст на потребителските цени в страната за 2017 г. бе 2,5 на сто, а плащанията за жилищно-комунални услуги пораснаха с повече от 5 процента, уточнява той.

Миналата година руските власти неоправдано измъкнаха от хорските портмонета в полза на комуналните монополи 80 милиарда рубли отгоре. При това чиновниците се престориха, че няма нищо страшно в това "комунално пускане на кръв". И руското правителство явно не се кани да компенсира на хората несправедливото надплащане, резюмира изданието.

В същото време при допитвания на руския фонд "Обществено мнение" от септември 2017 г. делът на субективно бедните хора в Русия, заявили, че парите им стигат само за храна или не стигат дори за изхранване, е възлизал на 38%.

Експертът Полина Кузнецова обяснява високия дял на разходите за храна в Русия главно с ниските доходи на населението.

Анализаторката Ана Вовк обаче подчертава, че тук действат много фактори. През 2014 г. Русия наложи ответни санкции на Запада, което съвпадна с рязко поевтиняване на петрола и спад на рублата - "това естествено предизвика поскъпване на храните", посочва Вовк.


1/6 от руснаците на заплата са "работещи бедняци"

Русия хвърля 3% от БВП срещу бедността, но без ефект