Този отговор би задоволил всеки русофил... Защото е истина. Но не е цялата истина.

През XXI век въпросът за руската пропаганда е много актуален и вълнува народите по цял свят. Има ли руска пропаганда? Агресивна ли е тя или положителна? Успях да открия малка част от отговорите в Москва.

Всичко се строи наново

В сравнение с красивите западни столици на ЕС Москва не отстъпва по блясък и изобилие от най-популярните архитектурни течения в Европа. По мащаби и огромни открити пространства пък тотално превъзхожда конкуренцията. Всичко обаче изглежда някак сухарско и необвързано с историята на страната или представите на чужденците за силния и натрапчив дух на Русия.

Статуите на комунистическия реализъм във възпетия от The Scorpions "Горки парк" изглеждат зрелищно, но ни напомнят за едно мъртво течение в изкуството. В същото време първият космонавт в света Юрий Гагарин излита в космоса, изпъчен като американския герой Супермен. 42-метровият му паметник на една от главните улици в Москва - "Ленинский проспект", е изработен от титан и тежи 12 тона.
Всичко това, на фона на сградите в бароков, иберийски или модернистичен стил в сърцето на Москва, е някак объркващо.

Вижте актуални снимки от Москва >>

В средата на 90-те руската столица заприличва на строителна площадка. Линията с мащабни проекти за разрушаване на исторически сгради и издигането на нови продължава и при управлението на Владимир Путин.

Много от историческите паметници са напълно реконструирани, включително катедралния храм "Христос Спасител", Възкресенската порта и Казанския събор на Червения площад.

Балшой театър възвръща имперското си величие след 6-годишна реконструкция и вложени 1 милиард евро.

През 2017 година, в която Москва отбеляза 870-ата си годишнина, пък е открит новият парк "Зарядие" с площ 13 хектара. Той се намира на брега на река "Москва", на мястото на разрушения хотел "Россия" - построен през 60-те, някога най-големият хотел в света с 3000 стаи.

Интересна е и съдбата на първия голям съветски хотел „Москва“, построен в края на 30-те. През 2004 г. той е разрушен и на негово място е издигнато точно негово копие, където в момента се намира московският Four Seasons.

Това са само минимална част от реконструкциите на стари сгради в Москва, постигащи годишно 5-процентов спад в количеството на нестабилните постройки. Офис сгради се превръщат в жилищни, а такива, които имат хиляди апартаменти, се сриват със земята.

Нямаше как да не се запитам дали тези огромни вложения в Москва не са за сметка на нещо друго.

11% от московчаните живеят под границата на бедността в град, в който цените на хранителните стоки са с 50% по-високи от тези в провинцията. Според Credit Suisse Global Wealth Report през 2016 г. 1% от населението на Русия държи в ръцете си 74,5% от националното богатство. Според "Форбс" в същата година Русия има 77 доларови милиардери. Но броят им намалява с по около 10 на година.

Нови празници

Друг от опитите на съвременните руски лидери да слеят великото минало на Русия със собственото си управление и модерното лице на страната са новите национални празници. Те обвързват колективните спомени с прехода от комунизма към една по-либерална държава и създават нови популистки митове.

Днес, 7 ноември, се навършват 100 години от Великата октомврийска социалистическа революция (1917). След идването си на власт обаче Путин отмени отбелязването на събитието. През 2017-а отново има парад само за новия празник, който е в памет на войниците и гражданите, впуснали се в битката за Москва по време на Втората световна война.

Стотици арестувани в Русия след призив за ”революция" >>

За да заличи напълно датата на Октомврийската революция от съзнанието на руския народ, новата власт въвежда официалния празник Ден на народното единство, който се отбелязва всяка година на 4 ноември. На 6 ноември 2017 г. няколкостотин привърженици на комунистическата идея излязоха на шествие на Червения площад, защото 7 ноември остава работен ден. Прокрадва се теорията, че Путин иска да заличи честванията заради страх от символиката на датата - бунта на бедните срещу самозабравилите се богаташи.

ЕС забрани и руски забрани

В мерките за намаляване на тютюнопушенето и консумацията на алкохол мисленето на Русия не се различава много от това на Европейския съюз. Да, цигарите в Русия са 3 пъти по-евтини, отколкото в западноевропейските градове, но пушенето е забранено в заведенията, в парковете, на популярни открити пространства, даже на Червения площад. Планът на Путин за изкореняване на вредния навик стига дотам, че той обмисля да забрани продажбата на цигари на хора, родени след 2015 г., до живот.

Друг убийствен за руската нация навик - прекомерната консумация на алкохол, също попада под ударите на закона. Нощно време магазините заключват витрините с подобни напитки. Забранено е да се пие на детските площадки и в парковете. Правилата да не се консумират спиртни напитки на стълбите в жилищни сгради и вътрешни дворове пък напомнят на едно неприятно явление от близкото минало. През 90-те вратите на кооперациите не са се заключвали и зимно време бездомните алкохолици са влизали по входовете, за да се топлят през нощта. Вследствие обаче е имало много изплашени граждани. Сега вечерно време можете да видите бездомниците да се топлят на парното в метрото, както и да спят на московските летища.

Цялостната картинка с положителните норми, въведени в Русия, се допълва от един многовековен стандарт, поддържан и до днес в столицата на страната - чистотата. Ремонтните дейности и почистването, поддържането на тревните площи вървят ръка за ръка в Москва. Дали ще надникнете през прозореца си в 1, в 3 или 5 часа, градът никога не спи. Винаги ще засечете работници, които извършват ремонтни дейности на пътя, събират листа или залесяват тревните площи.

Положителна пропаганда или положителен пиар


В Москва между 30 октомври и 4 ноември се проведе семинарът "Училище за млади журналисти" на информационна агенция "Спутник", организиран съвместно с "Россъдрудничество" (Федералната агенция по въпросите на Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и по международно хуманитарно сътрудничество) по програмата "Ново поколение".

В семинара се включиха 39 участника от 23 държави, сред които четирима бяха от България. Европейският съюз не бе широко представен, като от него присъстваха още Италия, Португалия, Дания, Румъния, Гърция, Словакия, Кипър. Големите сили на континента липсваха, а обяснението на организаторите бе, че са отказали участие. Нямаше и държави от бившия СССР. Сред включилите се в семинара бяха журналисти от Турция, Иран, Афганистан, Сърбия, Босна и Херцеговина, Китай, Тунис, Египет, Куба, Бразилия, Мароко, Виетнам, Индия, Ливан, Палестина.

Програмата включваше опознавателна обиколка на агенция "Спутник", създадена от финансираната от руската държава "Россиа сегодня" като по-модерно международно лице на "РИА новости" и "Гласът на Русия". Участниците имаха възможност да проследят лекции на водещи специалисти от агенцията и да се включат в уъркшопове, водени от тях.

Част от програмата бе и посещение в Министерството на външните работи, където журналистите се срещнаха с пиар специалисти от учреждението, водени от Александър Бикантов - зам.-директор на департамента за информация и печат, и ръководител на пресцентъра към министерството.

Той обясни, че преди 5-6 години министерството осъзнава бързите темпове, с които се развиват дигиталните интернационални връзки. Русия решава да навакса. Служителите на външно министерство бързо разбират, че официалният им сайт е едно, но социалните медии дават много повече възможности за импровизация с по-разнообразни теми.

Бикантов призна за очевидната липса на доверие между Запада и Русия в днешно време. Но увери, че пресслужбата на министерството се опитва да разчупи леда с дискусии, конференции и медийни форуми. Набляга се на дигиталната дипломация и на нова, изцяло положителна комуникация.

Москва: Съветската армия спаси българските евреи >>

Моят извод от семинара е, че, въпреки силното развитие на технологиите и неконтролируемия достъп до всякаква информация, на света са му нужни повече кореспонденти, повече журналисти на точките на събитията (и не само на удобните такива), които да не позволяват изкривяването на информацията и да убиват още в зародиш фалшивите новини.

Семинарът за млади журналисти, провел се в Москва, със сигурност не дава отговори на всички въпроси и не разкрива цялата многопластова истина зад създаването на водещите заглавия. Той обаче е един шанс за колегите от различни страни да видят от първо лице посоката, в която се стремят да се развиват руските медии и руската политика, да обменят опит за това какво се случва в собствените им редакции. И да намерят своята истина.

И да помнят… Москва никога не спи!