Това показват данните от последното проучване на центъра ВЦИОМ, което отразява дългосрочната динамика на отношението към Путин в Русия, съобщи БТА. Експерти констатират, че хората вече не възприемат президента като "герой" и сега му остава да апелира към своята "незаменимост като политик", пише в. "Комерсант".

През 2002 г. 79 на сто от анкетираните са заявили, че имат "в основни линии благоприятно" впечатление от президента, но тази година делът на хората с това мнение е намалял на 59 процента. Същевременно от 8 на 22 процента е нараснал броят на руските граждани с "неблагоприятно в основни линии" впечатление от Путин.

"Престанал е да действа путинският мит, когато населението възприемаше г-н Путин като герой, способен да спаси страната от проблемите й", коментира политологът Дмитрий Орлов. Той споменава също "инерционния фактор" - хората вече знаят какво да очакват от Путин, смята експертът.

Социологът Леонтий Бизов пък твърди, че след като част от либералите, лоялно настроени към Путин, са минали в опозиция, руският президент "трескаво се мъчи да намери нова опора" в лицето на консервативното мнозинство, затова прибягва до твърда риторика и въвежда по-сурови закони.

В началото на своето управление Владимир Путин правеше добро впечатление на фона на "стария Елцин". Сега вече не би могъл да възстанови обичта към себе си като "лидер на нацията" чрез пиар акции като скорошния си полет с мотоделтаплан начело на ято жерави. 

"Независимая газета" предсказва сериозни промени в руското правителство след 7 октомври, когато Владимир Путин ще навърши 60 години. Юбилеят на президента ще открие сезона на ВИП-оставките в някои държавни структури: едни чиновници ще напуснат постовете си, други, обратно, ще засилят своите позиции, пояснява изданието. С по-силни позиции занапред то вижда по-специално първия вицепремиер Игор Шувалов.

Всекидневникът прогнозира освен това, че вицепремиерът Дмитрий Козак ще стане генерален прокурор, както отдавна желае, вместо днешния - Юрий Чайка, който напоследък "правел грешки" според източник от Държавната дума.
Не се очакват обаче рокади в руската власт преди юбилея на Путин, изтъква аналитикът Игор Бунин. "Логиката е проста - обяснява той. - В Русия, както и във всяка персоналистка система, в триумфалния ден за Владимир Путин трябва да се покаже, че всички са задружни, обичат се взаимно и се подкрепят. С всички средства се демонстрира колко е сплотена властта и не се посрещат добре никакви намеци за вътрешни противоречия."

Новият политически сезон в Русия започва зрелищно, пише междувременно "Росийская газета". Опозицията готви поредния "марш на милионите", а парламентът се кани да отнеме мандата на Генадий Гудков от партия "Справедлива Русия", развивал според следствието бизнес в нарушение на закона за депутатите. Не стихва и ехото от процеса срещу пънкарките от група "Пуси райът", осъдени за хулиганство след изпълнение на псевдомолитва срещу Путин в московски храм, антирелигиозни активисти продължават да събарят кръстове, а религиозни събират в отговор отряди от "кръстоносци", напомня авторът на коментара Леонид Радзиховски.

Според него днес в Руската федерация няма обективен, стратегически дневен ред за радикални - "революционни" промени. Няма ясни общонационални задачи, които би могло да се решат с волево усилие. Протестите на радикалната опозиция не са подплатени с воля за власт. А управляващите нямат основания за брутален отговор. Той би струвал твърде скъпо - ако "системата се стегне с мускули", това ще породи силно напрежение сред елитите, ще затрудни отношенията със Запада, ще разшири пропастта между "двете Русии", пояснява коментаторът в официоза.