Това е заявил източник от Кремъл, цитиран от руската агенция Интерфакс, на която се позоваха "Фокус" и БТА.
Използването на военна сила срещу своя собствен народ е неприемливо, подчерта източникът от Кремъл. Той изтъкна още, че руският президент Дмитрий Медведев "от самото начало възприе негативно сегашните действия на властите в Либия".

Русия ще въведе санкции срещу режима в Либия съгласно съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на високопоставен източник от Кремъл. Той обясни относителната сдържаност, с която страната реагира отначало на събитията в Джамахирията, с опасенията за съдбата на руските граждани там.

Съветът за сигурност на ООН наложи санкции срещу Либия в събота, включително оръжейно ембарго и забрана за пътуване на правителството на Муамар Кадафи.

Същевременно обаче руският външен министър Сергей Лавров отказа да подкрепи предложението за забранена за полети зона над Либия и призова за цялостното прилагане на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Триполи, предаде ДПА. "Трябва да избягваме излишни предложения и да се съсредоточим върху прилагане на резолюцията", каза Лавров пред репортери в Женева, където е на тридневна визита. Той изрази надежда либийското ръководство да се вслуша в гласа на международната общност.
Служители на ЕС обсъдиха днес възможността за налагане на зона, забранена за полети над Северна Африка като мярка срещу евентуални въздушни атаки срещу цивилни.

Американският посланик в ООН Сюзън Райс заяви, че САЩ ще продължат да оказват политически и финансов натиск върху Муамар Кадафи, докато той подаде оставка, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
Същевременно Райс отбеляза, че е преждевременно да се говори за предоставяне от САЩ на материална помощ на бунтовниците срещу Кадафи. Засега няма ясно обособена, обединена опозиция, аргументира тя това решение.

Междувременно Австрия реши да замрази всички авоари в австрийски банки на Муамар Кадафи и на негови приближени, съобщи АФП. Списъкът на хората, чиито авоари трябва да бъдат замразени, ще бъде изпратен днес до всички банки в страната.
Либийските банкови сметки в Австрия са на обща стойност над един милиард евро, съобщи управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни. Той не уточни дали тази сума принадлежи на Муамар Кадафи или на някои от 25-те му близки, чиито авоари ЕС реши да замрази заради репресиите на протестите в Либия.
Общата стойност на всички либийски авоари в Австрия не е известна. В тях влизат и недвижими имоти, сред които е луксозната вила на сина на Кадафи Сейф ал Ислам във Виена.
Замразяване на авоарите вече обявиха Великобритания и САЩ.

Германия пък замрази авоарите на един от синовете на Кадафи, предаде АФП. Става въпрос за сума от 2 милиона евро, вложени в частна банка. Говорител на германското финансово министерство не отказа да уточни авоарите на кой син на Кадафи са били замразени и къде точно са депозирани те.

Междувременно говорителката на Върховният комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг съобщи, че броят на бежанците, бягащи от насилието в Либия в съседните Тунис и Египет, е достигнал 140 000 души.

Последна актуализация в 15.48 ч.


Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще проведат извънредна среща на върха на 11 март, за да обсъдят отговора си на кризата в Либия и на сблъсъците в арабския свят, съобщи европейски дипломат, цитиран от АФП и БГНЕС.
27-те лидери на ЕС ще се съберат на срещата в Брюксел по съвместна молба от вчера на британския премиер Дейвид Камерън и на френския президент Никола Саркози.
Срещата ще се състои в същия ден, когато ще се проведе и планираната от дълго време среща на върха на 17-те страни от еврозоната, съобщи дипломатът, пожелал да остане анонимен.