Въпреки това, се очаква температурите в града пак да надхвърлят 30 градуса. Междувременно продължава борбата срещу горските пожари в Западна Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тази сутрин московчани усетиха приятна свежест във въздуха, след като потоци вода се изляха над столицата през нощта.

Градът отново бе пощаден и от ветровете, които насочват към него отровни пушеци от пламтящите торфища в региона. На разсъмване обаче в Москва все още се долавяше миризма на изгоряло.

Близо 80 000 хектара все още бяха обхванати вчера от пожари, по-специално в околностите на ядрения център Саров, на 500 километра източно от Москва. Огнището на пожара, възникнало преди два дни в източната част на природния резерват от мълния, се е разраснало и вече представлява известна опасност. Не се уточнява на какво разстояние е пожарът от ядрените инсталации, в които се произвеждат ядрени бойни глави.

Правителството съобщи за над 800 000 хектара площи, опожарени за две седмици в Русия, и за стремителен спад на реколтите.

Все още обаче не е оповестен броят на жертвите, взети от силните горещини, а само в Москва смъртните случаи вече са хиляди. Интерфакс цитира медицински източници, според които на руските болници дори е разпоредено да не посочват "топлинен удар" като причина за смъртта на пациенти, се казва в информацията. Здравните власти в Москва бяха смъмрени тази седмица от ресорното министерство, защото са обявили, че броят на смъртните случаи се е удвоил поради жегите и вредните пушеци в руската столица. Московските служби за гражданско състояние съобщиха, че през юли т. г. в града са починали 5000 души повече в сравнение със същия период на 2009 г.

Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Шейново" в София предложи помощ на Русия заради усложнената обстановка с пожарите, съобщи "Фокус". Директорът на болницата д-р Иван Костов е изпратил писмо чрез Посолството на Русия до министъра на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация Татяна Голикова и кмета на Москва Юрий Лужков.

"Бих желал да Ви предложа да се възползвате от възможностите на болница "Шейново" за приемане, настаняване и израждане на бременни жени в столицата на България. Допълнителният капацитет, който можем да си позволим, е 100 раждания седмично", пише в писмото.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова също е отправила покана към руската столица, бременни жени, засегнати от лошите условия и смога в града, да бъдат приемани за раждане в общинските болници, съобщи БГНЕС. От Москва са помолили да бъде осигурен прием и на възрастни хора и деца за рехабилитация. Те могат да бъдат приемани в рамките на седмица или две. Това важи и за хора в увреждания.


Вижте видео от изявлението на Йорданка Фандъкова