Той посъветва министър-председателя Владимир Путин да се поучи от арабския опит и да не се кандидатира за президент на изборите следващата година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Владимир Владимирович изкара вече два мандата (като президент) и още един като министър-председател. Ако бях на негово място, не бих се кандидатирал за президент", каза Горбачов в интервю, публикувано днес в руското седмично издание "Аргументи и факти".

"Хората... не искат да бъдат маса, стадо, водено десетилетия от едни и същи пастири", заяви той, посочвайки като доказателство размириците в арабския свят. По думите му сваленият от власт египетски президент Хосни Мубарак се е "задържал твърде дълго и е омръзнал на хората".

Путин намеква, че може да се кандидатира на президентските избори догодина или да подкрепи президента Дмитрий Медведев за втори мандат.

Според Горбачов управляващият тандем Медведев-Путин не може да остане завинаги на власт в Русия. "И двамата трябва да разберат: времето им е ограничено", каза Горбачов, чиито реформи през 80-те години на 20 век доведоха до отслабване на репресиите в СССР, но и ускориха разпадането му.

Бившият съветски лидер остро разкритикува Медведев и Путин по въпроса за правата на човека. Той заяви, че под тяхно управление e имало "атака срещу свободите и правата на хората", предаде ДПА.

В Русия различно оценяват ролята на бившия съветски лидер, който в края на 80-те години се опита да реформира комунистическата система с политиката си на "гласност" и "перестройка".

Лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов го нарече "предател" и "разрушител", който с грешките си е съдействал за рухването на СССР.

Политологът Вячеслав Никонов каза, че Горбачов "е отворил шлюзовете към свободата". Според екперта обаче най-сериозната грешка на "Горби" е била твърдото придържане към старата комунистическа система на планова икономика, докато Китай е показал с ориентирането си към пазарна икономика пътя, по който е можел да поеме Съветският съюз, отбеляза ДПА, като се позова на агенция Интерфакс.

По случай юбилея си Горбачов беше награден от Медведев с ордена "Андрей Първозвани", посочи ИТАР-ТАСС. Руският президент каза, че връчването на отличието е признание за работата на Горбачов като държавен ръководител.