Няколко хиляди привърженици на руския опозиционер Алексей Навални, се събраха на неразрешен протест пред Кремъл в негова защита. Над 130 от тях бяха задържани, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Руската полиция разпръсна участниците в протеста. Полицията позволи на протестиращите да изразят недоволството си към осъдителната присъда срещу Навални за два часа и после ги разпръсна, отбелязва ТАСС.

Самият Навални, който е под домашен арест, призова за протеста и дори наруши мярката си за неотклонение и се отправи към мястото на демонстрацията, предаде Асошиейтед прес.

Той се насочи по голям булевард към Манежния площад в Москва, но веднага беше арестуван от полицията и вкаран набързо в кола спряна наблизо.

Алексей Навални ще бъде съпроводен от полицията до дома си, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на вътрешните работи.

По-рано днес Навални и брат му Олег бяха осъдени съответно условно и ефективно за присвояване на средства.

На Манежния площад в Москва протестиращите скандираха: "Ние сме силата и Няма да ни арестуват".

ЕС: Присъдата срещу Алексей Навални изглежда политически мотивирана

Решението на руски съд да осъди руския опозиционер Алексей Навални и брат му Олег за измама, изглежда политически мотивирано, се казва в изявление на ЕС, цитирано от Франс прес.

"Обвиненията към тях не бяха подкрепени с доказателства по време на процеса. Освен няколко предварително подбрани представители на медиите не бе разрешено нито на обществеността, нито на международните наблюдатели да присъстват в съдебната зала за четенето на присъдата", се казва в изявление на говорителката на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини - Мая Кочиянчич.

"Присъдата за виновност изглежда е политическа мотивирана. ЕС подчертава, че е важно съдебните решения да са свободни от всякаква политическа намеса, да са независими и да съблюдават правовата държава", заяви Кочиянчич.