Земан призова Русия и западните страни да се откажат от взаимните санкции.

"Въпреки санкциите, икономическото сътрудничество (между Чехия и Русия) се развива. Това обаче не означава, че съм се примирил със санкциите. Знаете, че отдавна съм техен противник. Това се отнася както за санкциите на ЕС срещу Русия, така и за руските санкции срещу ЕС. В един момент на това трябва да се сложи край", каза чешкият президент.

Земан: Вие победихте в Сирия


Земан разговаря с
Путин в началото на среща в Сочи, където утре се събират президентите на Русия, Турция и Иран, за да търсят начини за разрешаване на конфликта в Сирия.

Путин запозна Земан с позицията на Русия за уреждането на кризата в Украйна, а също с резултатите от срещата си със сирийския президент Башар Асад вчера.

Почти 98 процента от територията на Сирия е под контрола на правителствените войски и огнищата на съпротива на терористите бързо намаляват, каза Путин в началото на срещата си със Земан.

По думите на Путин тези успехи са постигнати "под ударите на руските Въздушно-космически войски и сирийските съюзници".

Земан спомена за вчерашните преговори между Путин и Башар ал Асад, когото нарече "демократично избран президент" на Сирия.

"Вие победихте в Сирия. Той (Асад) владее практически цялата територия на Сирия с изключение на някои малки части", каза на руски език чешкият гост. Путин обеща, че ще информира подробно Земан за преговорите си с Асад.

Преговори за Северен поток 2

Русия провежда консултации с Чехия за подкрепа на газопровода "Северен поток 2", по-специално за използването на чешката газопреносна система за транзити.

"Продължават консултациите относно подкрепата на Чешката република за проекта" Северен поток 2 "(за използването на чешката система за транспортиране на газ)", съобщи Спутник.

Транзитът на газ през територията на Чехия по договори с "Газпром експорт" е бил 19,37 милиарда кубични метра през първите девет месеца на 2017 година. Това става ясно от информационни материали към срещата на двамата държавни глави.

Руският президент заяви, че приоритетно внимание при разговорите с чешкия му колега е било отделено на икономическите връзки.
Земан отбеляза, че в резултат на посещението на чешката делегация Русия и Чехия ще подпишат 13 документа за сътрудничество в икономическата сфера на обща стойност около 20 милиарда долара.