Песков свърза атаката със състоялите се в неделя в Русия регионални избори, на които опозицията беше допусната да участва само в един регион, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Той уточни, че сайтът на Централната избирателна комисия бил подложен на хакерско нападение, а по същото време, от пет до десет часа сутринта в неделя, много мощна атака била извършена едновременно и срещу сайта на руския президент.

По думите на Песков "защитните системи се справиха, макар че не беше лесно, защото атаката беше много мощна".

Кандидатите на управляващата партия "Единна Русия" спечелиха губернаторските постове във всички 21 региона, където в неделя бяха произведени избори. Управляващите спечелиха изборите и в 11 регионални парламента, според данни от избирателната комисия.

Независим орган, наблюдаващ изборите, заяви, че резултатите показват силното влияние на правителството върху политиката в Русия и трудностите, пред които са изправени опозицията и независимите кандидати. Публикуваните предварителни резултати показаха, че само един от 21 кандидати за губернатор на "Единна Русия" е получил по-малко от 50 на сто от гласовете.

Състоялите се вчера избори се смятат за генерална репетиция за парламентарните избори догодина. Избирателната активност в Русия беше малко под 50 на сто.