"Разработката и разполагането на система за противоракетна отбрана на САЩ е насочено срещу Руската федерация", заяви Макаров в ефира на руския телевизионен канал "24 часа", цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Въпреки изявленията на американски правителствени представители, че този противоракетен щит ще гарантира нашата безопасност, това не е истина", допълни Макаров. "Следователно е ясно, че нашата позиция по този въпрос е много негативна", добави Макаров. Според него планираният от САЩ противоракетен щит трябва да бъде включен в руско-американските разговори за сключване на договор, който да замени изтеклия на 5 декември миналата година Договор СТАРТ 1 за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Подготвяният американски противоракетен щит в Европа не е насочен срещу Русия, а срещу Иран, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, цитиран от Франс прес. "Изгражданата в Европа структура на противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия, а по-скоро срещу набиращата сила заплаха от Иран. Продължаваме да обсъждаме начини да сътрудничим с Русия в противоракетната отбрана", повтори Кроули вече заявяваната позиция на САЩ в отговор на изказан по-рано днес протест на началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Николай Макаров, който заяви, че разгръщането на противоракетния щит в Европа е насочено против Русия.

Планираният за разполагане в няколко страни от Централна и Източна Европа американски противоракетен щит отдавна е спорна тема в отношенията между САЩ и Русия. През септември 2009 г. правителството на Барак Обама преразгледа проекта и го замени със система за прехващане на ракети с малък и среден обсег.