Медведев се е срещнал вчера в Москва с постоянните представители на Съвета за сигурност, заяви пред агенцията говорителката на руския държавен глава Наталия Тимакова, предаде БТА.

На 26 септември 2008 г. в Оренбург той информира командващите военните окръзи, че е утвърдил параметрите на бойния състав на въоръжените сили на Руската федерация до 2020 г. Това означава, че всички бойни подразделения преминават в постоянна готовност, като едновременно с това се извършва и преоборудването им със съвременно оръжие, в това число и високотехнологично, и се осигурява "гарантирано решение" на ядреното сдържане.

"Русия си запазва правото да използва ядрено оръжие в отговор на използването срещу нея и/или срещу нейни съюзници на ядрено оръжие и на други видове оръжия за масово унищожаване, както и в случай на агресия против Русия с използването на конвенционално оръжие, когато под заплаха е поставено самото съществуване на държавата", се посочва в документа, цитиран от агенция "Интерфакс".

В списъка с източниците на потенциална външна заплаха за Русия на първо място е посочена НАТО, предаде Франс прес. Според документа НАТО "се стреми да глобализира своите функции в нарушение на нормите на международното право".

Според секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев новата военна доктрина е "приемствен документ и не опровергава онова, което е било преди". По му в документа са направени изменения, които съответстват на "кардиналните промени на обстановката на международната арена". След като "военната доктрина бъде подписана от президент, тя ще бъде достъпна за широката общественост", твърди ИТАР-ТАСС.

Междувременно руското външно министерство изрази безпокойство и поиска разяснения след съобщението, че в Румъния ще бъдат разположени елементи от бъдещия американски противоракетен щит, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. "Това е сериозен въпрос и ще го подложим на сериозен анализ. Това, разбира се, предизвиква безпокойството ни. Необходимо е да получим разяснения. Ще повдигнем тези въпроси при контактите си с нашите европейски и американски партньори", се казва в изявление на министерството.
Вчера Държавният департамент на САЩ потвърди обявената от румънския президент Траян Бъсеску новина, че до 2015 г. в Румъния ще бъдат разположени ракети прехващачи в рамките на американския проект за противоракетен щит.