Румънското правителство ще атакува в Конституционния съд ревизията на бюджета, след като опозиционната Социалдемократическа партия успя да прокара в парламента редица поправки, сред които увеличение на пенсиите с 40 процента и по-високи заплати за учителите с 200 леи (80 лв.), съобщава днес в. "Адевърул". Промените в бюджета, одобрени с гласовете на няколко опозиционни партии, биха създали големи икономически проблеми на правителството, посочва вестникът.

Двете камари на парламента одобриха във вторник законопроектите за ревизия на държавния бюджет и на бюджета за социално осигуряване, които включват разпоредби със съществено въздействие върху бюджета. Сред тях са увеличение на пенсиите с 40 процента, увеличение на заплатите на учителите с 200 леи (80 лв.) и допълнителни средства за кметовете, припомня "Адевърул". Правителството на Лудовик Орбан предлагаше увеличение на пенсиите с 14 процента.

Според източници от управляващата Национално-либерална партия (НЛП) жалбата до конституционните съдии ще бъде подадена от правителството, а не от НЛП като парламентарна партия, което дава повече време (20 дни, а не два) за внасянето на жалбата.

Чуждестранните бизнесмени критикуват увеличението на пенсиите, гласувано от парламента, съобщава интернет изданието "Кю магазин".

За да има Румъния икономическо бъдеще, което да премине през изборните цикли в период, в който здравната криза предизвика икономически турбуленции сред компаниите, най-отговорният жест от страна на институциите, които създават законите, е да осигурят бюджет, който да гарантира икономическо възстановяване, се посочва в прессъобщение на Съвета на чуждестранните инвеститори, изпратено до "Кю магазин".

Чуждестранните бизнесмени отбелязват, че според Националната банка на Румъния структурните промени, които одобрените от парламента мерки ще предизвикат върху бюджета, ще генерират най-големия дефицит през последните години - 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което ще се отрази на капацитета на Румъния да си осигури достъп до европейските фондове и може да доведе до промени от страна на международните рейтингови агенции.

Големият проблем на един толкова голям бюджетен дефицит е трудността и дори невъзможността за финансирането му от финансовите пазари. В допълнение тези мерки може да предизвикат преразглеждане на кредитния рейтинг на Румъния, което може да доведе до допълнително увеличение на цената на държавния дълг и да се отрази негативно на цялата икономика. Така конкурентността на Румъния ще бъде отслабена отвътре, а връщането на изгубените позиции ще доведе до допълнителни разходи в средносрочен план. Румъния вече се намира в процедура за прекомерен дефицит и трябва да представи този месец на Европейската комисия стратегия за фискална консолидация, както и Национален план за възстановяване и устойчивост, които да положат основите за отпускането на финансиране от ЕС, напомня Съветът на чуждестранните инвеститори.

"Кю магазин" напомня, че Съветът на чуждестранните инвеститори е асоциация, която обединява най-големите инвеститори в Румъния с чужд капитал - над 120 от най-големите компании в страната с оборот, който представлява една пета от икономиката, които имат съществен принос в държавния бюджет.

В. "Ромъния либера" цитира коментар на лидера на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку за увеличението на пенсиите. "Счупихме касичката на НЛП за местните и общите избори", заявил Чолаку по повод увеличението на пенсиите, което бе предложено от неговата партия.

"Не е вярно, че ще имаме проблеми с дефицита. Заедно с моите колеги, със специалисти от СДП, намерихме необходимите ресурси. В министерството на финансите тези пари съществуват. Могат да се използват и да дадем на пенсионерите това, което им се полага. И това не е милостиня, това е право (...)", коментира лидерът на социалдемократите.